ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu o seară înainte de ceremonia de întronizare a noului episcop al Hușilor, sâmbătă, 21 octombrie, o delegație a Sinodului Mitropolitan al Moldovei și Bucovinei formată din Mitropolitul Teofan, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților și PS Ignatie, Episcopul ales al Hușilor, a fost întâmpinată de credincioși, monahi și clerici la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Huși.

Cu această ocazie, a fost oficiată o slujbă de mulțumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu, la finalul căreia, Preasfințitul Părinte Ignatie s-a adresat pentru prima dată credincioșilor din Episcopia Hușilor, după alegerea sa în demnitatea de chiriarh al acestei eparhii.

PS Ignatie și-a exprimat dorința ca slujirea sa episcopală să fie una spre folos, spre smerenie, spre mai mult har și spre mai multă apropiere a unuia față de celălalt.

În cuvântul său, episcopul ales al Hușilor a făcut referire la bucuria întâlnirii în Hristos care se desăvârșește prin rugăciune, interiorizare, mucenicie și o călătorie spre oameni pentru a-i aduce la Dumnezeu.

Până și cel mai mic gest trebuie să fie amprentat de duhul de rugăciune, a spus Preasfinția Sa, deoarece rugăciunea este punctul de pornire al oricărui lucru bun.

Pentru că omul rugător este un om al trăirii interioare, Părintele Episcop Ignatie a subliniat importanța unei atenții sporite și a unei capacități de a surprinde esența lucrurilor. Această capacitate de interiorizare este strâns legată de curăția gândurilor.

În continuare, Preasfinția Sa a făcut referire la Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, ale cărei moaște se află în Catedrala din Huși, îndemnând credincioșii la un spirit de jertfă, la dăruirea de sine, care presupune înfrângerea sau chiar desființarea totală a egoismului. El a numit desființarea egoismului din om o mucenicie sufletească, care presupune desconsiderarea importanței individuale.

În cele din urmă, reflectând la Sfinții Apostoli Petru și Pavel, protectorii spirituali ai catedralei și eparhiei hușene, Preasfințitul Părinte Ignatie a spus că s-au impus în conștiința Bisericii ca niște misionari prin excelență, adăugând că toată viața lor nu a fost altceva decât o călătorie înspre Dumnezeu și înspre oameni pentru a-i aduce în Împărăția lui Dumnezeu.

Duminică, 22 octombrie, Preasfințitul Părinte Ignatie Trif a fost întronizat ca Episcop eparhiot în Catedrala din Huși. PS Ignatie va fi cel de-al 52-lea Episcop al Eparhiei Hușilor. Ierarhul a fost ales în data de 5 octombrie cu majoritate de voturi de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul ședinței de lucru prezidate de Părintele Patriarh Daniel.