ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prințesa Marina Sturdza a murit, duminică, la reședința sa din New York. Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare de jurnalista TVR Marilena Rotaru, un mesaj privind decesul său fiind postat, ulterior, și pe pagina sa oficială de Facebook, numită acum Princess Marina Sturdza - In Memoriam.

„Principesa Marina Sturdza a trecut la cele veșnice. Dumnezeu s-o odihnească în Împărăția Sa", a scris Marilena Rotaru pe Facebook.

„Prințesa Marina Sturdza s-a stins duminică, 22 octombrie, la reședința sa din New York, după o lungă luptă cu boala, pe care a dus-o, cu demnitatea ce o caracterizează, până în ultima clipă a vieții sale. Un model de noblețe, generozitate și dedicație, Prințesa Marina Sturdza rămâne în inimile noastre ca un spirit nobil și viu, mereu prezent, ce va continua să ne inspire și să ne unească. Dumnezeu să o odihnească în pace", este mesajul de pe pagina de Facebook Princess Marina Sturdza - In Memoriam.

Descendentă a două familii princiare, Sturdza și Suțu, Prințesa Marina Sturdza a fost scoasă din țară, în secret, de familia pe când avea doar trei ani, și a crescut în Canada. A revenit în România la începutul anilor 1990, după o absență de 45 de ani.

Între anii 1992 și 1997, Prințesa Marina Sturdza a organizat, coordonat și dezvoltat programul UNICEF de producție a cardurilor poștale, fiind responsabilă cu selecția artiștilor și a desenelor care s-au vândut în 165 de țări. În această calitate, a colaborat cu muzee, galerii de artă, colecționari privați și instituții culturale din întreaga lume. În anul 2005 a primit premiul EU European Women of Achievement Humanitarian Award.

Prințesa Marina Sturdza a activat pentru mai mulți ani ca președinte adjunct Camerei de Comerț Româno – Britanică (BRCC), organizație în cadrul căreia a fost și patron al programului de responsabilitate socială.

Marina Sturdza a fost vicepresedinte al casei de moda Oscar de la Renta, iar timp de aproape trei decenii, jurnalist de modă și artă, colaborând cu de 35 de publicații.

În 2014, Fundatia Hospice Casa Sperantei a deschis primul centru de îngrijire paliativă cu servicii integrate din București.

„Scopul este să ne trăim sfârșitul cu aceeași demnitate ca viața și să nu cumva ca oamenii pe care-i iubim să se stingă în durere", declara Prințesa Marina Sturdza, la inaugurarea așezământului unde aproximativ două mii de oameni cu boli incurabile primesc anual ajutor medical și consiliere psihologică gratuit.