ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 05 aprilie 2020, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, au fost scoase din Catedrala Patriarhală și purtate pe străzile Capitalei, într-o procesiune condusă de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, informează agenția Basilica.

Manifestarea, în format restrâns, a pornit de pe Dealul Patriarhiei pe traseul Spitalul Municipal – Politehnica – Mihai Bravu până la Spitalul „Victor Babeș”, unde a avut loc o primă oprire și a fost rostită o ectenie și rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.

„Pe tot parcursul traseului clericii au rostit rugăciuni către Sfântul Dimitrie pentru izbăvirea de boală și încetarea epidemiei de coronavirus.

Procesiunea a continuat spre Institutul „Matei Balș” unde s-a făcut o nouă oprire și au fost rostite rugăciuni. Mai departe, alaiul a mers spre Piața Victoriei – Universitate – Unirii.

La Universitate, a avut loc a treia oprire. În fața Crucii eroilor martiri din 1989 a fost intonat troparul Sfântului Dimitrie cel Nou.

Revenită la baza Dealului Patriarhiei, procesiunea s-a oprit la Crucea Brâncovenească unde a fost rostită încă o ectenie, iar moaștele au fost reașezate în catedrală.

Sfântul Dimitrie cel Nou a fost invocat în rugăciune de bucureșteni și în urmă cu două secole pentru încetarea epidemiei de ciumă bubonică (1812-1813). Atunci, la fel, moaștele sale au fost purtate prin Capitală și numărul de îmbolnăviri a scăzut foarte mult. De asemenea, Ocrotitorul Bucureștilor a fost purtat în procesiuni și în timpul secetei din 1827 sau al holerei din 1831”, scrie Basilica.

Tot duminică, moaștele Sfintei Paraschev au fost purtate într-o procesiune atipică, fără opriri, pe raza județului Neamț. Este a treia oară în istorie când sfintele moaște au ieșit din Iași, a precizat pentru Mediafax, părintele  Constantin Sturzu.

„Au ieșit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și când a fost seceta din 1947. Nu este o procesiune cu opriri, ci doar o deplasare pentru a aduce binecuvântarea Sfintei acelor locuri. Mașina nu a oprit nicăieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pr. Constantin Sturzu.

Reprezentanții Mitropoliei au încercat să țină secret traseul și orarul deplasării, la care participă și IPS Teofan, tocmai pentru evitarea aglomerării și pentru ca oamenii să nu fie expuși riscului de infectare.

Mașina a trecut prin mai multe localități, dar și pe la mănăstiri și biserici din Neamț, unde Sfintele Moaște au fost întâmpinate de sunetul clopotelor.