Profesorul Radu Carp este titular la catedra de Facultatea de Științe Politice a Universității din București și director al Școlii Doctorale de Științe Politice și unul dintre specialiștii complicatei relații dintre Biserică și Stat.

În această calitate, prof Carp a acordat un interviu Ziarului Lumina al Patriarhiei Române, unde a vorbit despre perspectivele filantropiei în România, inclusiv din punctul de vedere al cultelor.

În intervenția sa, prof. Radu Carp afirmă că acolo unde Biserica este implicată, activitățile filantropice și sociale au cunoscut o dezvoltare deosebită, iar acolo unde acest domeniu este lăsat exclusiv în grija statului, situația lasă de dorit.

„Există diferențe foarte mari în ceea ce privește asistența socială raportată la diferitele județe ale României. Acolo unde statul a păstrat un oarecare monopol, rezultatele nu se văd, pentru că acesta nu poate să gestioneze eficient problema asistenței sociale. De ce? Pentru că tendința auto­rităților este să birocratizeze, să angajeze mai multe persoane, să existe cât mai multe documente. În județele în care Biserica s-a implicat mai puțin, asistența socială este total ineficientă, în schimb, în județe în care implicarea Bisericii este mare, rezultatele se văd, și la nivel calitativ, în sensul îmbunătățirii serviciilor, dar și la nivel cantitativ. Am luat drept exemplu județul Alba, unde practic există o „concurență” între trei furnizori de servicii de acest fel: bisericile Ortodoxă, Catolică și Protestantă. De ce Biserica este mai bună în gestionarea acestei probleme? Diferența este dată de partea spirituală, pentru că în asistența socială este nevoie și de înțelegerea nevoilor persoanei, nu este doar o simplă problemă de sănătate”, a explicat el.

Radu Carp a discutat și problema fondurilor pe care Biserica și cultele le primesc din partea statului. Profesorul universitar a arătat că acești bani se întorc sub o dublă formă la buget, iar societatea nu face decât să beneficieze de această situație.

„Orice ban investit în asistența socială a Bisericii se întoarce de cel puțin două ori în bugetul statului. Cu alte cuvinte, Biserica nu are în îngrijire numai persoane care nu mai pot face față absolut deloc vieții de zi cu zi. Ea are în îngrijire și persoane care se află în imposibilitate temporară, care au avut accidente de muncă și care se recuperează, sau persoane care pur și simplu au nevoie de o îngrijire socială după cea medicală, sau în timpul celei medicale, pentru a se recupera. Asistența socială, bine canalizată, de calitate și făcută de cei care au vocația respectivă, îi ajută pe acești oameni să se întoarcă în activitatea lor zilnică. Dacă nu-i ajutăm și le creăm o dependență față de ajutoarele sociale, atunci societatea întreagă pierde. Datorită migra­ției masive și altor considerente, România are un deficit de persoane active în câmpul muncii. De aceea, este nevoie ca asistența socială să nu creeze dependență. Mai este ceva. Fondurile alocate Bisericii Ortodoxe sunt foarte puține. Este un mit faptul că statul acordă foarte mulți bani. Biserica nu face competiție neloială statului pentru că nu are cum, nu are acele fonduri la dispoziție. Ceea ce se cheltuie de către Biserică nu vine neapărat de la stat, ci rezultă și din veniturile proprii ale Bisericii Ortodoxe, vin și din donațiile credincioșilor, căci sunt foarte multe persoane care donează știind că semenii lor vor putea să aibă parte de îngrijiri spirituale și în egală măsură sociale și medicale. Sumele de bani care vin de la stat reprezintă, aș zice eu, un imbold mic pentru realizarea unui scop important și absolut necesar în societatea românească de astăzi”, a spus Profesorul Radu Carp în Ziarul Lumina.

Recent, Biserica Ortodoxă Română a anunțat că volumul cheltuielilor cu activități filantropice în 2019 a fost de aproximativ 32 de milioane de euro.