ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Disputa pe tema construcției viitoarei moschei de la București naște efecte dintre cele mai neobișnuite. În disputa "islamizare" sau "non-islamizare", apare o voce care propune o altfel de soluție.

Profesorul Bogdan Glăvan(FOTO), de la Universitatea Româno-Americană, susține că toate problemele ar fi putut evitate dacă statul nu ar fi oferit, gratuit, acel teren pentru ca muftiatul musulman din România să construiască o moschee.

"Ultima nenorocire a statului este amestecul în viața religioasă a populației, prin acordarea unui teren pentru construcția unei moschei. A oferit, cum ar veni, o pleașcă unui grup confesional, din avuția întregii națiuni. Rezultatul? Așa cum era de așteptat, au izbucnit protestele, cel mai recent sâmbătă seara. Dacă membrii cultului musulman și-ar fi procurat ei înșiși prin activități voluntare terenul necesar pentru construcția moscheei, atunci nimeni nu ar fi zis nimic, pentru că nimeni nu s-ar fi simțit păgubit", a scris el pe blogul său.

Acesta mai susține că protestele împotriva moscheii vor declanșa, la rândul lor, proteste din tabăra musulmană.

"Nu discut aici seriozitatea sau discernământul protestatarilor. Nu discut ridicolul ideii a înfige 500 de cruci sau de a umbla cu porcii pentru "a spurca” terenul. Tocmai asta înseamnă o țară liberă – să ai dreptul de a protesta și împotriva rotației Pământului, dacă ai chef. Fiecare ar trebui să fie liber să zică ce vrea și să facă ce vrea la el acasă. Problema este că aceste proteste ar fi fost evitate dacă cultul musulman nu ar fi intrat în cârdășie cu statul pentru a construi respectivul așezământ. Problema este că aceste proteste vor alimenta (poate nu imediat, dar cu siguranță pe termen lung) proteste din partea opusă. Problema este că lumea se duce imediat să protesteze pe acel teren care este al tuturor și al nimănui, adică este și al creștinilor și al musulmanilor și al ateilor. Și uite așa România intră într-o perversă horă a modernității, pe care statele occidentale o joacă de multă vreme, cu rezultatele pe care le știți", a notat el.

Soluția pe care o propune Bogdan Glăvan? Acesta cere ca statul să nu mai finanțeze niciun cult religios, dar să ofere o scutire completă de taxe a acestora.

"Cum s-ar putea rezolva problema?

1. În opinia mea, Biserica Ortodoxă ar trebui să se ceară imediat în afara autorității statului și să se dedice activităților voluntare și caritabile pe care le desfășoară cu atâta pricepere și, de cele mai multe ori, cu discreția cuvenită. Acest pas ar reprezenta un semnal puternic pentru întreaga societate. Oricum, mai devreme sau mai târziu Biserica va fi împovărată cu taxe (deja un grup foarte vocal de "oameni de bine” cer acest lucru) și există riscul ca ea să devină și mai mult un simplu braț birocratic-propagandistic al clasei politice.

2. Secretariatul pentru culte ar trebui desființat. Religia nu trebuie subvenționată, pardon infectată de politică.

3. Activitățile religioase ar trebui scutite de impozite, deoarece ele reprezintă cea mai autentică formă de organizare a comunităților", a conchis profesorul.