ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Programul "Sănătate pentru sate", realizat de Patriarhia Română în colaborare cu Ministerul Sănătății, a ajuns sâmbătă, 21 noiembrie 2015, în comuna Glina din județul Ilfov.

A fost pentru a doua oară când echipa de medici, asistenți medicali și voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului a ajuns în comuna ilfoveană, după ce la prima vizită, peste 200 de oameni din comună au fost consultați de tinerii din cadrul acestui program.

La a zecea acțiune a Caravanei „Sănătate pentru sate” au participat 12 medici cu diverse specializări:​ ​​cardiologe, medicină internă,​ neurologie, ​diabet, nutriție și boli metabolice, reumatologie, kinetoterapie​ și recuperare medicală, ​endocrinologie, psihiatrie, ​pediatrie, psihiatrie ​pediatrică​ și medicină de familie.​ Medicii au fost ajutați de 11 asistenți medicali, doi profesori de la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București, însoțiți de ​patru​ elevi, iar de organizare s-au ocupat ​șapte​ voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului", informează basilica.ro.

"Acțiunea de astăzi a fost foarte bine organizată. Acest lucru înseamnă că am învățat și noi, ca medici și voluntari, să ne organizăm cât mai bine, evoluție pe care am observat-o de la o acțiune la alta. Sunt mulți oameni care ne așteptau și suntem convinși că vom lăsa în urma noastră multă bucurie, iar noi vom fi fericiți la finalul zilei pentru că am putut să facem și azi fapte bune. Sa îi vedem sănătoși pe oameni este mulțumirea noastră cea mai mare și nu se poate descrie în cuvinte sentimentul acesta. Azi au venit pacienți în vârstă, dar și copii. Pentru noi este im​po​rtant ca oamenii să învețe să prevină și dacă este cazul să tratăm, dar e mai ușoară prevenția. Acest lucru încercăm să îl spunem fiecăruia: să își poarte de grijă și de sănătate”, a afirmat Cristina Spiroiu, medic endocrinolog.

Părintele​ ​medic Antonio Dumitrașcu, ​consilierul Sectorului social-filantropic al Patriar​hiei​ Române, a declarat ​ca în satele din apropierea Capitalei sunt mulți oameni care suferă și de boli, dar și de singurătate:
 
„Am constatat că există mulți tineri și adulți cu patologie neurologică și ​psihiatrică, cu atacuri de panică și anxietate cauzate de singurătate și ​neputință adusă de sărăcie. Patologia vârstnicului a fost cardiacă, reumatismală, dar în mod oarecum neașteptat și metabolică. Au existat mulți pacienți cu diabet, obezitate, dislipidemii și implicit complicațiile cronice ale bolilor metabolice: arteriopatie, neuropatie și nefropatie. În urma celor zece acțiuni ale caravanei am putut sesiza o delimitare clară între zonele limitrofe metropolei și satele mai îndepărtate. Caracteristic satelor din împrejurul Bucureștiului sunt bolile cardiace și metabolice, boli accentuate de sedentarism și alimentația nesănătoasă similară cu a populației orașului. În schimb, cu cât ne îndepărtăm de oraș, predomină patologia reumatismală degenerativă, hipertensiunea și patologia neurologică de natură vasculară".

Programul "Sănătate pentru sate" a început pe 3 septembrie 2015, cu binecuvântarea PF Daniel și s-a desfășurat doar în Arhiepiscopia Bucureștiului. Având în vedere rezultatele obținute și interesul foarte mare al oamenilor care au beneficiat de această campanie, mai mult ca sigur că va fi extinsă la nivel național.