ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câinii și caii de la Poliție, Jandarmerie și Armată ar putea primi pensie la ieșirea din activitate. Prevedrea apare într-o lege depusă la Parlament de senatorul PNL Florin Cîțu.

Conform legislației în vigoare, perioada de serviciu a acestor animale este de 8 – 10 ani, iar la momentul pensionării sunt eutanasiate sau ajung la adăposturi publice dacă nu sunt adoptate.

„Ținând cont de activitatea extenuantă pe care o desfășoară animalele de serviciu aflate în slujba statului român, este în primul rând o datorie civică de a le asigura dreptul la viață și condițiile necesare de adăpost și hrană după împlinirea vârstei de pensionare”, explică Florin Cîțu.

Potrivit proiectului, fiecare animal ieșit din activitate beneficiază de 300 de lei pe lună pentru îngrijire medicală. Suma poate fi decontată de către persoanele care au adoptat respectivele animale direct de la instituțiile unde acestea au activat.

Senatorul liberal a calculat că anual ies din activitate aproximativ o sută de câini și cai, iar suma necesară pentru îngrijirea lor ar fi sub 80 de mii de euro pe an.