ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de aproape 60 de parlamentari PNL, PSD, ALDE și USR au depus un proiect de lege pentru înăsprirea legislației privind violența în familie, eliminând din Codul penal posibilitatea ca împăcarea între părți să înlăture răspunderea penală.

Potrivit actualelor prevederi ale Codului penal, "împăcarea înlătură răspunderea penală" în cazul violenței asupra unui membru al familiei.

Inițiatorii susțin că această posibilitate este folosită în detrimentul victimelor. "De multe ori, victimele violenței domestice renunță să se ducă până la capăt demersurile juridice prin care s-ar putea proteja de violență. Motivele pentru acceptarea unor astfel de stări de lucruri sunt multiple, dar ele întrețin un mediu defavorabil victimelor și care pot predispune la recidivă și chiar la violență în formă continuată din partea agresorului, cu consecințe grave și față de eventualii minori din familie, care fie sunt, la rândul lor, victime ale violenței în familie, fie sunt martori traumatizați", potrivit expunerii de motive.

Parlamentarii subliniază că statul are "obligația pozitivă" de a-și apăra cetățenii și de aceea este nevoie de această modificare legislativă. Ei afirmă că înlăturarea răspunderii prin împăcare reprezintă "o portiță" în lege prin care autorii actelor de violență sunt complet exonerați.

"Dacă legea nu este fermă în a-i descuraja ori pedepsi, de la caz la caz, pe agresori, ea riscă să nu mai fie un instrument adecvat pentru a apăra victimele. Posibilitatea prevăzută acum de Codul penal ca agresorul să se împace cu victima menține riscuri majore pentru aceasta din urmă de a fi în continuare abuzată și agresată, dar expune și alte persoane riscurilor de a cădea victime unui agresor care știe că are la îndemnână portița împăcării", se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorilor, anual sunt 500.000 de victime ale violenței domestice, din care peste 90% sunt femei. Dintre acestea, doar 15.000 fac plângeri, iar un număr și mai mic ajunge în instanță. Anual, se emit mai puțin de 1.000 de ordine de restricție.

Proiectul a fost inițiat de liberalii Adriana Săftoiu, Tudorița Lungu și Gabriel Andronache, fiind semnat de alți 56 de parlamentari PNL, PSD, ALDE, USR și ai minorităților naționale.