ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de lege care prevede acordarea unei indemnizații viagere pentru femeile care au trei sau mai mulți copii a fost despus de deputatul PSD Ninel Peia la Camera Deputaților, acestea fiind cuprinse între 30 și 50 % din salariul mediu net pe economie, ceea ce ar însemna între 630 și 1000 lei.

Conform proiectului de lege, femeile care au născut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie. Femeile care au crescut patru copii vor primi 40% din salariul mediu net pe economie, iar cele care au cinci sau mai mulți copii vor primi o indemnizație viageră de 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul și medalia de ”Mamă Eroină”.

Această indemnizația viageră se va actualiza anual în funcție de salariul mediu net pe economie și nu va ține cont de alte venituri pe care familia le obține. De asemenea, această indemnizație va fi neimpozitabilă. Femeile care vor dori această indemnazație viageră vor trebui să facă o cerere scrisă pentru a o primi.

"Cred că o femeie care naște, crește și se ocupă de educația a trei sau mai mulți copii, poate fi numită Mamă Eroină (...)Statalitatea noastră depinde de numărul populației. Există studii care arată că în România vor exista numai 16 milioane de cetățeni în anul 2050. Să ne gândim la creșterea natalității și cred că este de importanță națională pentru a nu dispărea ca popor", a declarat deputatul Ninel Peia.

 Întrebat dacă nu se teme că acest proiect ar putea fi văzut ca o măsură populistă, în contextul anului electoral, Peia a explicat că în actuala conjuctură parlamentară a adunat suficient sprijin politic pentru a trece legea.

Soția deputatului Ninel Peia s-ar afla chiar în această situație, pentru că cei doi au împreună trei copii. Deputatul a precizat că îi va cere soției sale să nu solicite această indemnizație, pentru a nu fi considerat conflict de interese.

Totodată, deputatul PSD a spus că se vor aduce amendamente acestui proiect de lege, în așa fel încât și bărbații care sunt singuri, dar care cresc trei sau mai mulți copii, să beneficieze de indemnizație.