ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți social-democrați au inițiat un proiect legislativ prin care propun instituirea zilei de 11 iunie Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești.

„Revoluția Română de la 1848 a fost parte a revoluției europene din același an și expresie a procesului de afirmare a națiunii române și a conștiinței naționale, fiind la baza constituirii statului român modern”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Inițiatorii susțin că cel mai de seamă reprezentant al luptei naționale din Transilvania este Avram Iancu, sub conducerea căruia românii transilvăneni au luptat, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare maghiare.

„Anul revoluționar 1848 are o deosebită însemnătate pentru istoria noastră națională. Pe 14 iunie 1848 a fost adoptat de către guvernul revoluționar tricolorul, ca steag național (ziua de 26 iunie – pe stil nou – a fost proclamată Ziua Drapelului Național, dintr-o eroare de principiu istoric), iar ziua de 13 septembrie a fost proclamată Ziua Pompierilor din România, ca urmare a bătăliei din Dealul Spirii dintre armata otomană și Compania de Popmpieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu. Cu toate acestea, ziua de 11 iunie este de departe cel mai important moment din anul 1848, când <<Proclamația de la Islaz>> a fost semnată de domnitorul Gheorghe Bibescu, care a recunoscut astfel cererile poporului și guvernul revoluționar, trece neobservat. De asemenea, evenimentele petrecute între 1848 și 1849 în Transilvania reprezintă pași fundamentali pentru afirmarea națiunii române și Marea Unire din 1918”, precizează senatorul Ioan Vulpescu, în numele inițiatorilor.

Potrivit textului legislativ, se instituie ziua de 11 iunie Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești, iar autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale pot organiza manifestări și acțiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile.

Printre inițiatorii proiectului se numără și senatorii social-democrați Șerban Nicolae, Niculae Bădălău și Eugen Teodorovici.