O propunere legislativă inedită a fost pusă în dezbatere la Camera Deputaților, pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii. Potrivit proiectului de lege, angajații și angajatorii care doresc ca timpul de lucru să fie de 10 ore pe zi, vor avea săptămâna de lucru de doar patru zile.

"Pentru salariații angajați cu normă întreagă durata normal a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână. Fiecare angajator stabilește împreună cu angajatul norma timpului de muncă, acesta putând fi și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână", se arată în propunerea legislativă.

Inițiatorii proiectului de lege argumentează că în SUA, peste 43% dintre companii au adoptat această măsură, care rămâne la alegerea angajaților și a patronilor, nefiind obligatorie. Cei care s-ar încadra într-un astfel de program în țara noastră, spun parlamentarii, sunt tinerii între 25 și 40 de ani, absolvenți de studii superioare, care se pot adapta mai ușor la un program prelungit. De asemenea, spun parlamentarii, și persoanele cu familii, cu vârsta de peste 30 de ani, ar prefer această transformare, pentru ca apoi să aibă un weekend mai mare, de 3 zile, alături de cei dragi.

Inconvenientul pentru angajați ar fi că programul de 10 ore pe zi ar fi mai obositor, dar inițiatorii susțin că sunt multe persoane care lucrează câte 9-10 ore zi, în multe companii sau fac ore suplimentare neplătite. Pentru angajatori însă, inconvenientul principal ar fi că pentru ziua de vineri, care ar fi liberă pentru angajații care au ales un astfel de program, ar trebui să angajeze alte persoane.

"După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziție un weekend prelungit, în care se odihnește mult mai bine ținând cont de cele trei zile libere. În care poate să meargă la munte sau la mare ori să facă un grătar cu prietenii. Deci ar crește vânzările și profitul în domeniul alimentației publice, serviciilor și turismului", se arată în expunerea de motive.

Proiectul, care a fost respins de Senat, a fost înregistrat în dezbatere publică la Camera Deputaților și a fost trimis pentru raport în comisiile de specialitate. După acest raport și dezbaterile pe amendamentele propuse, plenul Camerei Deputaților va da votul final.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews