ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Maiorul Laurențiu Cazan, care a coordonat acțiunea jandarmilor la protestul din 10 august din Piața Victoriei, a declarat joi că nu are ce să își reproșeze din punct de vedere tactic și organizatoric, precizând că intervenția forțelor de ordine la miting a fost luată „la momentul oportun''.

Întrebat la TVR 1 dacă a fost doar „pe hârtie" comandantul acțiunii din Piața Victoriei, Laurențiu Cazan a spus: „Sunt militar de carieră, am 12 ani vechime, sunt adjunct al directorului general pentru ordine publică în Municipiul București. În ultimul an, toate misiunile cu grad ridicat de risc, indiferent de felul acestora, au fost coordonate și conduse de mine".

El a precizat că la protestul din Piața Victoriei din 10 august măsurile au fost o reacție la creșterea gradului de violență asupra forțelor de ordine din partea unor protestatari.

„Din punct de vedere tactic și (...) organizatoric nu am ce să îmi reproșez, pentru că eu consider că momentul intervenției a fost ales la momentul oportun. Nu am plecat pe ideea preconcepută că trebuie să evacuăm piața, că trebuie să gazăm oamenii, așa cum s-a precizat. (...) Noi am avut o reacție normală și firească ca urmare a creșterii gradului de violență împotriva noastră, ca urmare a acțiunilor lor directe împotriva cordoanelor de blocare, ei voiau efectiv să rupă acel dispozitiv. Momentul declanșator a fost cel în care am avut violențe împotriva echipelor de intervenție ale Poliției și dispozitivelor noastre", a arătat Laurențiu Cazan.

Întrebat cine este în spatele acestor grupuri de protestatari care au atacat jandarmii, Laurențiu Cazan a răspuns că este sigur că acest lucru va reieși `din verificările care vor fi făcute ulterior". „Păreau a fi organizate ca mobilitate", a spus el.

În ceea ce privește intervenția jandarmilor din Piața Victoriei, Laurențiu Cazan a spus că o consideră oportună.

„Nimeni nu e perfect (...) Eu consider că a fost oportună, a fost (...) exact atunci când a trebuit să fie. Iar (...) dacă au fost punctual aspecte cu o violență exacerbată (...) eu, personal, în calitate de comandant al acțiunii, îmi cer scuze față de toți cei care au avut de suferit în mod gratuit pe timpul intervenției noastre. Dar, totodată, aduc în atenție următorul aspect. Chiar dacă nu ați auzit acele somații legale, chiar dacă nu știți ce reprezintă acele semnate luminoase și acustice din partea noastră, în momentul în care vedeți o acțiune a Jandarmeriei și vedeți că lucrurile au degenerat pe momentul respectiv, părăsiți zona", a transmis Laurențiu Cazan.

Totodată, chestionat dacă s-a gândit să își dea demisia, Laurențiu Cazan a precizat: „De fiecare dată îmi analizez modul de acțiune, de fiecare dată mă gândesc dacă toate măsurile pe care le-am dispus la fața locului au fost suficiente și de fiecare dată am în atenție și rezultatul dacă nu aș fi făcut asemenea acțiuni (...) E o întrebare la care vă spun sincer mi-aș dori să nu vă răspund (...) Sunt aspecte care țin de mine pur și simplu. Am în calcul toate variantele (...) Nu am luat o decizie în acest sens, dar mă gândesc la toate variantele. Nu simt nicio presiune (...) Nu am avut presiuni asupra mea din partea nimănui"

Maiorul Laurențiu Cazan, care a coordonat acțiunea jandarmilor la protestul din 10 august din Piața Victoriei, le-a cerut scuze persoanelor care ''au suferit în mod gratuit'' la respectivul miting, în urma intervenției de restabilire a ordinii publice.

„Vreau să fac un îndemn la calm. (...) Dacă sunt persoane care au suferit în mod gratuit în urma intervenției de restabilire a ordinii publice, (...) ne cerem scuze față de aceștia. Rolul nostru a fost de a restabili ordinea publică. Cazurile punctuale (...) sunt cercetate de către Parchetul Militar, în prezent. Avem în permanență legătura cu structurile de poliție pentru identificarea celor care au acționat împotriva forțelor de jandarmerie și (...) asigur populația că Jandarmeria Capitalei este în măsură de fiecare dată să asigure măsurile de ordine publică și, după caz, restabilirea ordinii publice, indiferent de situație", a declarat Laurențiu Cazan, comandant al acțiunii din Piața Victoriei, joi, la TVR 1. (VIDEO AICI)

Totodată, el a precizat că își asumă ceea ce s-a întâmplat în Piața Victoriei. „Nimeni n-a acționat fără să primească dispoziție din partea mea, asta să fie clar. Îmi asum tot ceea ce s-a întâmplat în piață, dar încă o dată vreau să îmi cer scuze dacă sunt persoane care au suferit în urma intervenției de restabilire a ordinii publice", a spus Laurențiu Cazan.

El s-a referit și la cazul unor turiști israelieni care s-au aflat într-un taxi în zona Pieței Victoriei în momentul protestului.

„Activitățile punctuale, gen cea (...) cu israelienii, eu sunt ferm convins că fac obiectul cercetărilor de către Parchet (...) Este vorba de o situație după ce s-a intervenit pentru restabilirea ordinii publice, (...) e Titulescu, zona dinspre Banu Manta. Acolo era o zonă unde foarte multe persoane acționau împotriva forțelor de jandarmerie (...) Noi ne-am dus cu efectivele către acea zonă să respingem acel grup pentru a restabili ordinea publică. O parte dintre ei foloseau taxiurile pentru a pleca din zonă (...). Ca o măsură a noastră pentru a reuși să identificăm persoanele respective a fost să verificăm și acea zonă cu taxiuri (...) În calitate de comandant al acțiunii, vreau să îmi cer scuze față de toți cei care poate au suferit în mod gratuit în urma intervenției noastre de restabilire a ordinii publice și accept că este posibil să fi existat și asemenea cazuri"