ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape o sută de mineri s-au blocat în Salina Ocna Dej din județul Cluj, iar alți aproximativ 60 s-au solidarizat cu ei și protestează la suprafață, în curtea unității, față de reducerea fondului de salarii al societății, în condițiile în care producția a crescut comparativ cu anul trecut, anunță Mediafax.

Gheorghe Ioan Vușcan, prefectul județului Cluj, a declarat că minerii de la Salina Ocna Dej au declanșat protestul vineri, când primul schimb a refuzat să iasă din subteran, iar ulterior s-au alăturat schimburile II și III, numărul protestatarilor din subteran ajungând, în prezent, la 98 de persoane.

Vușcan a spus că alți aproximativ 60 de mineri s-au solidarizat cu colegii lor din subteran și protestează în curtea unității.

Prefectul de Cluj a explicat că o parte dintre mineri, cei din primul schimb de vineri, sunt deja de peste 30 de ore în subteran.

Vușcan a coborât în subteran, sâmbătă dimineața, împreună cu primarul din Dej, Morar Costan, pentru a discuta cu protestatarii și pentru a primi revendicările lor.

"Eu sunt la Dej în continuare. Ne-am întâlnit în mină cu cei 98 de mineri care sunt în subteran și ne-au spus că nu renunță la revendicările lor. Revendicările sunt, în primul rând, de natură salarială. Dejul a cerut un plafon salarial la fel ca și în 2014 și, din păcate, s-a aprobat cu 250.000 de lei mai puțin, în condițiile în care producția lor a crescut cu aproape 10 la sută. Am putea spune că au muncit mai mult, dar plafonul lor de salarii s-a redus. Din realizările de la Dej se plătesc și alte sucursale din țară, sunt șase de toate, Dejul fiind cea mai profitabilă sucursală, cu producția cea mai mare. Dejul asigură 35 la sută din producție", a afirmat Vușcan.

Potrivit sursei citate, la Dej este așteptat, sâmbătă, directorul Societății Naționale a Sării, minerii solicitând să vorbească cu acesta pentru a-și spune nemulțumirile.

Prefectul de Cluj a spus că autoritățile au asigurat pentru protestatarii din subteran mâncare și apă, iar o ambulanță este mobilizată la salină pentru a monitoriza continuu starea de sănătate a minerilor.

"Noi am trimis de ieri (vineri - n.r.) o ambulanță care monitorizează starea de sănătate a minerilor. O singură persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale și a fost scoasă din mină și transportată la spital. Din fericire, nu este o situație gravă", a adăugat Vușcan.