ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presa străină nu a rămas indiferentă la protestele din România de duminică seară. Au pus accent pe faptul că ele sunt cele mai ample din ultima perioadă. Zeci de mii de români au ales să iasă în stradă și să își arate indignarea față de cele două proiecte controversate pe care guvernul vrea să le implementeze.

În Franța, Le Figaro scrie că „protestatarii s-au adunat în Piața Universității din centrul orașului, înainte de a merge în marș la Ministerul Justiției, la sediul Avocatului Poporului și sediul Guvernului”. Cotidianul francez amintește motivul princiăal pentru care oamenii sunt revoltați: „un proiect al Guvernului de dezincriminare a abuzului în serviciu, în cazurile cu prejudiciu sub 200.000 de lei” și „grațierea condamnărilor până la cinci ani pentru anumite infracțiuni, precum și reducerea la jumătate a pedepselor condamnaților de peste 60 de ani și ale celor bolnavi în fază terminală, indiferent de infracțiunea comisă”.

Cotidianul elvețian Tribune de Geneve titrează: „Strada denunță o ordonanță care face tolerabil abuzul de putere”. În jur de 50.000 de persoane s-au adunat la București, în cea mai mare dintre manifestațiile recente”.

Deutsche Welle nu omite nici el subiectul și scrie „Mii de oameni au protestat în București și în alte 22 de orașe din țară, printre care Cluj și Timișoara”, care exemplifică și care sunt nemulțumirile românilor legate de cele două ordonanțe ale guvernului.

The New York Times, preia știrea de la agenția Associated Press conform căreia „în jur de 10.000 de oameni au mărșăluit în București și alte orașe împotriva proiectelor Guvernului de a grația sute de condamnați, ceea ce, potrivit criticilor, ar dăuna eforturilor anticorupție”.

„Protestatarii care au fost prezenți în Piața Universității au numit Partidul Social-Democrat „ciuma roșie”. Ulterior, s-au îndreptat în marș spre Piața Victoriei, unde se află sediul Guvernului", completează AP, potrivit digi24.