ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La protestul taximetriștilor, organizat în București miercuri dimineața, au participau în jur de 1.200 de taximetre, care s-au adunat în Piața Constituției, în Piața Victoriei și pe alte bulevarde (VIDEO la finalul articolului).

Întrucât reprezentanții Guvernului au cerut o lună pentru a analiza modificarea legislativă cerută de protestatari, taximetriștii, membri ai Asociației Naționale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) au anunțat că vor intra în greva foamei.

„Am fost la Guvern dimineață, la ora 9:00. Am cerut să se dea o ordonanță de urgență pentru a modifica OG 49/2019, de 9 luni de zile, din 20 iunie 2023. Astăzi, când am ajuns acolo (la Guvern, n.r.) ei s-au făcut că nu știu absolut nimic, că acum iau la cunoștință, că acum văd despre ce e vorba și ne-au mai cerut încă o lună de zile ca să vină cu o propunere. Fapt care nu se poate întâmpla pentru că peste o lună, o lună și un pic, chiar nu mai avem cu cine sta de vorbă pentru că se intră în campanie electorală, nu o să se mai poată da ordonanțe de urgență și taximetria la nivel național o să intre în colaps, la propriu. Toți cei din piață, în momentul acesta mai sunt o mare parte dintre ei în Piața Constituției, o altă parte au blocat Piața Victoriei, vor intra în greva foamei. Pe oameni nu putem să-i mai oprim. Chiar mulți au început să plângă de durere pentru că nu-și mai pot plăti ratele la mașini, nu își mai pot plăti leasing-urile, nu mai au bani să ducă la copii acasă, la propriu", a transmis Remus Nedelcu, președintele organizației, potrivit Agerpres.

Acesta a spus că reprezentanții organizației încearcă să îi liniștească pe taximetriști pentru ca situația să nu se agraveze. El a adăugat că vor continua greva foamei până când premierul le va transmite o dată clară la care va apărea ordonanța cerută.

„Asociațiile reprezentative la nivel național, cu reprezentanți din aproape toate județele țării, au întâlnit un Guvern ostil, un Guvern al alternativilor, al Uber-ului și Bolt-urilor, al multinaționalelor. Nu era un Guvern al României, al românilor până la urmă, că noi îi plătim din banii noștri, din munca noastră", a subliniat Nedelcu.

Revendicările taximetriștilor

Taximetriștii membri ai Asociației Naționale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) solicită emiterea, în regim de urgență, a unui act normativ care să reglementeze activitățile de transport alternativ.

Principalele revendicări ale taximetriștilor vizează: limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calității vieții și aerului; eliminarea posibilității de emitere a copiei conforme pentru auto deținute de operatori cu contract de comodat sau închiriere și ridicarea pragului de autorizare la vechimea mașinii la 5 ani prima autorizare, maximum 10 ani; interzicerea colantării, sau aplicarea regulamentelor locale cu privire la reclame, pe autoturismele arondate la platformele digitale și aplicarea de ecusoane pe portierele spate care să conțină datele de identificare ale operatorului; eliminarea "tarifului dinamic" potrivit recomandărilor de la Consiliul Concurenței cu privire la practicile înșelătoare; respectarea Art. 6 din Legea 204/2019 cu privire la fiscalizarea curselor și comisioanelor printr-o entitate fiscală înregistrată la ONRC cu Suspendarea avizului tehnic până la intrarea în legalitate.