ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Transportatorii care au protestat, joi, ore bune în fața Guvernului, au ajuns și la sediul ASF. Nemulțumiți de tarifele polițelor RCA, oamenii au cerut demisia președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu.
 
După negocieri, transportatorii au primit promisiuni că plafonul va fi coborât de la 22.000 de lei la 7.500 de lei. Au existat, însă, și protestatari nemulțumiți de decizie, care au cerut ca plafonul să fie coborât la 6.000 de lei.

ASF a remis un comunicat de presă în care comunică rezultatele întâlnirii de astăzi:

Ca urmare a discuțiilor avute astăzi la sediul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) cu reprezentanți ai patronatelor din domeniul transporturilor s-a stabilit că elementele care vor fi luate în considerare în calculul tarifelor de referință pentru polițele RCA, conform OUG emise de Guvern, sunt următoarele:

- frecvența și dauna medie, ținând cont și de daunele întâmplate și neavizate precum și de trendul acestora, conform datelor statistice publicate la nivel de piață (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016;

- încărcarea pentru cheltuieli administrative, achiziție, taxe etc., de maximum 25%;

- încărcarea pentru aplicarea sistemului bonus/malus.

De exemplu, se estimează un tarif țintă de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Acest tarif țintă nu include încărcări pentru profit și marja comercială, potrivit realitatea.net.

Pentru transparență, în grupurile de lucru vor fi cooptați și reprezentanți ai asociațiilor patronale din transporturi.

La întâlnire au participat reprezentanți ai UNTRR, APTE 2002, FORT, Apulum.
După negocierile purtate cu Mișu Negrițoiu la sediul ASF, transportatorii au primit promisiuni că plafonul va fi coborât de la 22.000 de lei la 7.500 de lei.

În jurul orei 15.00, protestatarii au început să plece din Piața Victoriei.
 
Președintele Klaus Iohannis a solicitat instituțiilor cu atribuții în domeniu să reia dialogul cu transportatorii și companiile de asigurări, astfel încât să fie clarificate soluțiile pentru deblocarea actualei situații, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al șefului statului Mădălina Dobrovolschi.
 
Transportatorii au avut bannere cu inscripțiile "Vrem siguranță rutieră, Protest RCA", "RCA = falimentul transportatorilor români", "Mafia RCA, ASF = mafia, jos Negrițoiu", "Negrițoiu vinovat pentru tot ce s-a întâmplat și el trebuie arestat".

Potrivit ziare.com, câțiva protestatari din Suceava au adus în Piața Victoriei, din Capitală, un coșciug. Gestul lor, spun aceștia, ar simboliza îngroparea sectorului de transport al României de către autorități. 

Transportatorii au reclamat faptul că tarifele RCA au crescut și de cinci ori în ultimul an. Au cerut Guvernului să intervină pentru a îngheța prețurile, fapt care s-a întâmplat ieri, pentru șase luni, prin ordonanța de urgență adoptată de executiv și publicată aseară pe site-ul Ministerului Finanțelor.