ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iată mesajul integral al Patriarhului românilor:

Prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 25 februarie 2009, în luna august a fiecărui an, în prima duminică după marele praznic al Adormirii Maicii Domnului (15 august), există o zi dedicată tuturor românilor migranți.

De asemenea, în Biserica Ortodoxă Română, anul 2018 a fost proclamat de Sfântul Sinod drept Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 pe tot cuprinsul Patriarhiei Române.

Credința creștină este, încă de la apariția poporului român în istorie, principalul element constitutiv al conștiinței de sine a românilor, al identității românești, alături de latinitate sau romanitate. În acest sens, este o realitate istorică incontestabilă faptul că etnogeneza românească și creștinarea au fost două procese concomitente și convergente.

Prin cultivarea conștiinței unității de credință și neam, Biserica Ortodoxă Română a contribuit la pregătirea marilor evenimente istorice, având ca scop unitatea națională a românilor, și anume: Unirea Principatelor (1859), Independența de stat a României (1877-1878) și Marea Unire (1918), decisivă pentru constituirea statului național unitar România.

Însă, în ultimul deceniu, nevoile spirituale ale românilor aflați departe de Țară au determinat Biserica Ortodoxă Română să aibă ca prioritate pastorală și întărirea comunităților românești din jurul granițelor țării și din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român.

Astfel, pentru intensificarea vieții liturgice din comunitățile și parohiile românești din afara granițelor, Patriarhia Română face eforturi să mențină unitatea și identitatea românilor prin înființarea de eparhii, protopopiate și parohii, precum și prin programe sociale, educaționale și culturale menite să răspundă concret solicitărilor venite din partea credincioșilor ortodocși români din diaspora.

Totodată, prin ierarhii și clericii ortodocși români din străinătate, Biserica Ortodoxă Română se străduiește să zidească, deodată cu biserica din suflet, și lăcașuri de cult acolo unde există comunități românești, oferind astfel posibilitatea fiecărui român creștin ortodox aflat în străinătate să poată asculta sfintele slujbe în limba maternă, să se poată spovedi și împărtăși într-o biserică românească, păstrând astfel legătura cu Biserica Mamă.

În acest sens, Patriarhia Română ajută financiar, după posibilități, aceste comunități românești, făcând, în același timp, demersurile și recomandările necesare pe lângă Secretariatul de Stat pentru Culte și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

De asemenea, slujbele liturgice transmise zilnic de Radio TRINITAS și Televiziunea TRINITAS ale Patriarhiei Române sunt de un real folos duhovnicesc pentru românii ortodocși aflați vremelnic sau stabiliți departe de țară.

Mulțumim și pe această cale ierarhilor, clericilor și credincioșilor din diaspora care, asemenea ctitorilor de biserici și mănăstiri, au susținut și nădăjduim că vor susține financiar și pe viitor, cu evlavie și jertfelnicie, împreună cu românii ortodocși din țară, continuarea și finalizarea tuturor lucrărilor la Catedrala Națională, trăind astfel bucuria că sunt și ei „neam de voievozi”, ctitori iubitori de Hristos, de Biserică și de Neam.

Ne rugăm Milostivului Dumnezeu să dăruiască tuturor românilor aflați printre străini sănătate și mântuire, pace și fericire, dimpreună cu bucuria de a-și păstra totdeauna credința ortodoxă, unitatea de neam și spiritualitatea românească!

 

Știrea inițială


Patriarhia Română și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au semnat marți, 17 iulie 2018, un nou protocol de colaborare, informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române. Reprezentanții celor două instituții au fost Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și doamna Natalia Elena Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni. Protocolul are în vedere o serie de proiecte, programe și acțiuni ce urmăresc sprijinirea comunităților românești din afara țării pentru păstrarea identității etnice, culturale și religioase.

Sunt reglementate, astfel, eforturile comune în beneficiul comunităților românilor de pretutindeni prin construcția, reparația, conservarea și dotarea bisericilor, bibliotecilor și muzeelor, prin renovarea și întreținerea caselor memoriale, a monumentelor istorice și a cimitirelor.
 
Păstrarea, protejarea și revitalizarea tradițiilor și obiceiurilor românești vor fi sprijinite prin organizarea în țară și în străinătate a unor manifestări culturale destinate românilor de pretutindeni, prin proiecte educaționale precum și prin consolidarea rolului educațional, spiritual și identitar al parohiilor și mânăstirilor ortodoxe românești din afara granițelor țării.
 
În cadrul parohiilor ortodoxe românești vor fi organizate, prin efortul comun al semnatarilor protocolului, evenimente tradiționale cu ocazia sărbătorilor, diverse manifestări culturale, tabere pentru copiii și tinerii din afara granițelor țării, concursuri de limba română, derulate în cadrul proiectului „Școala de Duminică”, ore de religie având drept scop familiarizarea copiilor cu credința ortodoxă, cu legătura dintre poporul român și creștinism și cu respectarea libertății religioase.
 
Patriarhia Română și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni reînnoiesc astfel angajamentul asumat prin protocoalele anterioare pentru realizarea demersurilor comune în interesul major și diversificat al comunităților românești din afara granițelor țării.