ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Depedența de rețelele sociale este una dintre maladiile ultimilor ani, un număr tot mai mare de tineri și adulți căzând pradă confruntării dintre real și virtual.

Ultimul care avertizează asupra acestor pericole este psihologul Alexandru Pleșea, supranumit „Antrenorul minții”, cel care  afirmă că rețelele sociale au creat un sistem artificial de referință, utilizarea facebook și instagram având asupra organismului același efect ca și consumul de alcool.

„Creierul nostru a creat, cu ajutorul Social Media, un stimul de recompensă imediată la ce primește din jur. Dacă are 100 de like-uri,crește încrederea, dacă are 7, îi scade. La nivel cerebral, creierul eliberează dopamină – un neurotransmițător care creează dependență,afectează emoțiile, mișcările și celmai important senzațiile de plăcere – durere. Dopamina se eliberează și la consum de alcool, fumat sau jocuri de noroc, pentru că senzația de plăcere cerebrală este mai puternică decât crezurile omului”, explică psihologul Alexandru Pleșea într-un comunicat primit pe adresa redacției.

Acesta consideră că Social Media transformă tinerii în căutători după recompensa imediată, renunțând la aprobările părinților. Relațiile autentice își pierd substanța.

„Dacă alcoolul, fumatul și jocurile de noroc au restricții de vârsta, Facebook și Instagram nu au, acestea fiind folosite de aproape orice adolescent în zilele noastre. Părinții pierd lupta educației pentru că Social Media déjà educă pe mai multe planuri, toate în raport cu aspectul fizic, și nu cu latura emoțională primită de la părinți. Adolescenții au ajuns să nu mai stea după aprobările părinților, ci după aprobările venite prin Social Media, de la colegi și prieteni virtuali, astfel încrederea și dezvoltarea normală a tănârului încep să aibă de suferit. Îna cest mod, relațiile autentice își pierd substanța și tinerii se transform în căutători de recompensă imediată.Instagram și Facebook sunt două instrumente care,în ultimii ani, arată mai mult a iluzie decât a realitate. Au inventat filtre care nu arată realitatea, și chiar dacă suntem depresivi, acolo arătam colorați, cu ochii mari și bine dispuși. Ele distorsionează realitatea și produc reacții care nu sunt naturale în tineri și adulți”, încheie Alexandru Pleșea.