ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În vreme ce în București se închid imediat școlile, ori de câte ori ninge, pentru a împiedica blocarea traficului rutier, copiii dintr-o localitate vasluiană sunt nevoiți să înfrunte temperaturile extreme sau viscolul, dacă vor să beneficieze de dreptul la educație, cel garantat prin Constituția României.

Peste 50 de elevi de gimnaziu din satul vasluian Lacu Babei parcurg zilnic câte 15 kilometri pentru a participa la cursurile de la școala unde sunt arondați, cea din satul Oprișița. Povestea acestor copii a fost publicată de estnews.ro.

În zilele cu vreme rea, copiii se trezesc cel târziu la 6:00 dimineața pentru că, jumătate de oră mai târziu, se dă „startul” spre unitatea de învățământ. Copiii se adună laolaltă din tot satul, și apoi, încotoșmănați, pornesc la drum prin zăpada care le trece de genunchi. 

Acum, afară e încă întuneric atunci când ei pleacă de acasă și, cu toate că merg aproape numai prin pădure, nu se mai tem de nimic, nici măcar de animalele sălbatice care i-ar putea ataca. Nu sunt însoțiți de niciun adult, părinte, profesor sau polițist. Încolonați ca la  armată, merg în pas vioi, prin zăpadă și ger de minus 15 grade Celsius, aproximativ o oră și jumătate. Și ajung de fiecare dată la școală, fără a absenta.

Acest drum spre școală, de 15 km zilnic, a fost parcurs de generații întregi, fără ca cineva să fi găsit vreo soluție. În sat există doar școală primară, însă atunci când trebuie să meargă la gimnaziu, copiii trebuie să se pregătească, precum tinerii pe vremuri, pentru armată.

„Cred că de când s-a înființat școala din Oprișița se întâmplă ca acești copii să vină pe jos. Din fericire, nu au existat incidente până acum. Așa se mai joacă, se mai ghiontesc între ei pe drum, dar nu se bat. Dimpotrivă, sunt foarte solidari și se ajută între ei. Am întrebat și părinții dacă nu vor ca, prin rotație, să-i însoțească pe elevi. Nu au vrut și au spus că au încredere în copiilor lor”, spune directorul Școlii Coordonatoare Poienești, Maria Neculau.

Problema navetei celor peste 50 de elevi din Lacu Babei e cunoscută de autorități de multă vreme. Pentru rezolvarea ei, ar fi nevoie de achiziționarea unui microbuz școlar, dar și de refacerea drumului județean ce leagă Lacu Babei de Oprișița, prin pădure. 

Dar cum Lacul Babei ține de comuna Bogdana, iar Oprișița, satul unde se află școala în care învață copiii, de comuna Poienești, lucrurile sunt complicate... „Am discutat cu domnul primar să găsească o cale de înțelegere cu omologul său din comuna învecinată, Bogdana, de care aparține satul de unde vin elevii la noi la școală. Ne-ar trebui un microbuz cu care acești copii să fie duși și aduși la și de la cursuri”, susține directorul Maria Neculau.

Cei din comuna Poienești au doar un microbuz școlar cu care sunt transportați 84 de copii din trei sate: Poienești Deal, Frasinu și Valea Caselor. Pentru ca toți elevii să ajungă la cursuri, microbuzul face câte patru curse, dimineața și după-amiaza. Nu mai e timp și pentru elevii din Lacu Babei, iar drumul e oricum impracticabil.

Cei de la Primăria Poienești spun că au căutat soluții pentru rezolvarea problemei elevilor de la Lacu Babei și au depus memorii la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, dar și la Consiliul Județean. Dar autoritățile județene au răspuns  că „nu există niciun program disponibil prin care să ne fie alocat un microbuz școlar. Eu, de când sunt primar, din vara lui 2016, am făcut tot ce a depins de mine pentru a ajuta acești copii. În mod normal, microbuzul din Bogdana ar trebui să-i aducă pe elevi la cursuri, dar am înțeles că s-a stricat și acela”, spune primarul comunei Poienești, Nelu Manole Caragață.

Pentru a le răsplăti efortul elevilor din Lacu Babei care se ambiționează să vină zi de zi la școală, 15 kilometri prin pădure, Primăria Poienești le acordă acestora o „bursă de navetă”, în valoare de 30 de lei pe lună.