ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul suedez IKEA a cumpărat 33.600 de hectare de pădure în România. Este prima țară în care producătorul de mobilă şi decoraţiuni a devenit proprietar de pădure.

IKEA a nu anunţat nici suma, nici vânzătorul. Au comunicat doar că proprietăţile se află în centrul şi nord-estul ţării. Dacă în privinţa banilor e greu de avansat o cifră, în privinţa celui de la care a cumpărat se pot face câteva presupuneri. Exista un singur jucător privat care avea în proprietate o asemenea suprafaţă de păduri, universitatea Harvard. Şi această ipoteză capătă şi mai multă consistenţă având în vedere că voia să vândă.

Planul IKEA pare a fi asigurarea întregului ciclu al producţiei. România devine prima ţară în care producătorul suedez de mobilă îşi va administra propriul fond forestier. Şi promite că va face exploatare sustenabilă.

Cu această proprietate, grupul suedez ajunge să deţină circa 0,5% din întreaga suprafaţă a pădurilor din România. Lemnul ar putea fi folosit local. IKEA are peste 20 de furnizori în România, care fac în principal canapele, fotolii, mese şi scaune.

Producătorul suedez a avut chiar şi o fabrică proprie, în Suceava, însă a închis-o în urmă cu şapte ani şi a preferat să lucreze cu diverse firme locale. Achiziţiile IKEA în România depăşesc 400 de milioane de euro pe an.

Deşi nu dezvăluie de unde preluat cele peste 33.000 de hectare, IKEA dă, totuşi câteva indicii. În comunicatul despre achiziţie, compania vorbeşte de proprietate, la singular, ceea ce sugerează că a fost o singură sursă a achiziţiei. Şi nu există în România latifundiari atât de mari, potrivit digi24.ro.

Instituţia americană de învăţământ, care funcţionează ca o corporaţie, avea la un moment dat dat 35.000 de hectare de pădure în România. Şi, de mai bine de un an, scosese la vânzare proprietatea. Harvard deţinea pădurile prin firma Scolopax, iar reprezentantul acesteia în România, Dragoş Lipan Secu, a fost în centrul unui scandal de corupţie. Acesta a fost acuzat de procurori că lua mită pentru a vinde pădurile la suprapreţ tocmai către firma pe care o reprezenta. Şpaga ar fi depăşit un milion de euro. Conform unor estimări în funcţie de preţul de piaţă, Harvard ar fi plătit circa 100 de milioane de euro pentru a aduna întregul său fond forestier.