ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat luni seară că oamenii pot sesiza Poliția în cazul în care vecinii organizează evenimente private cu participarea a 30 de persoane, încălcând astfel decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, statuată prin hotărâre de guvern. Turcan se înscrie și ea pe linia trasată la începutul lunii de premierul Orban, care încuraja românii să toarne orice nerespectare a măsurilor anti-covid, numind asta „participare civică”.

„Dacă fac acasă cu 20 de oameni, este la limita regulii impuse de noi. Dacă fac deja cu 30 de oameni, atunci, dacă organele de control sunt sesizate, aplică amenzi. Așa este în momentul de față decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, statuată prin hotărâre de guvern”, a declarat Turcan la Digi 24.

Întrebată dacă este o soluție ca, dacă se uită vecinul peste gard și vede că sunt mulți oameni (la petrecere n.r), să sune la 112, Raluca Turcan a spus: „Este o practică. Și nu doar în România. Nu inventăm noi apa caldă și nu sunt românii mai delaționiști decât alți cetățeni din lumea aceasta. Și în Germania și în Elveția unde sunt sesizate încălcări ale regulilor stabilite intervin organele de aplicare și de respectare a legii. E ceva absolut firesc. Până la urmă noi suntem o comunitate și funcționăm într-o solidaritate din aceasta care transcede statutul social. Oamenii pot să sesizeze Poliția, Poliția aplică legea și dorința noastră este, făcând publice acest măsuri și pericolele care îi așteaptă pe cei care încalcă legea, să creștem gradul de conformare”, a explicat Turcan.

Ea a susținut că numărul de amenzi aplicate în aceste cazuri nu reprezintă un „scop”.

„Noi nu stăm acum să avem o satisfacție personală din numărul de amenzi date. Pentru că nu acesta este scopul. Scopul este să prevenim răspândirea îmbolnăvirii cu acest virus, să creștem gradul de conformare. Dacă lumea nu se conformează și nu înțeleg oamenii că, până la urmă, riscă să-și omoare membri ai familiei, membri ai comunității, atunci trebuie să suporte și rigorile legii”, a subliniat Turcan.