ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un raport al Curții de Conturi arată că România a avut, în 2014, un număr mediu lunar de 4,3 milioane de persoane care au beneficiat de asistență socială.

Conform aceluiași raport, au fost identificate sume de bani alocate necuvenit în total de 26 de milioane de lei, din vina autorităților sau a beneficiarilor.

Dintre acești beneficiari, ponderea cea mai însemnată, respectiv circa 85% din total, o reprezintă copiii beneficiari de alocație de stat pentru copii, care au fost în număr de 3.7 milioane. Alte 247.620 de persoane au beneficiat de alocații pentru susținerea familiei, 171.231 persoane au beneficiat de indemnizații pentru creșterea copilului, iar 240.617 persoane de ajutoare sociale sub formă de venit minim garantat.

Fondurile publice pentru susținerea sistemului de beneficii de asistență socială, acordate prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, au fost în anul 2014 de 8.1 miliarde de lei (aproximativ 1.8 miliarde de euro), reprezentând 1,21% din PIB, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Instituția precizează că, în acțiunile de audit financiar întreprinse în anul 2014, au fost urmărite alocări de 5,5 miliarde de lei din bugetul de stat.

Astfel, aproximativ 2,6 miliarde de lei au mers către plata alocațiilor, 1,7 miliarde de lei către plata indemnizației lunare pentru creșterea copilului, inclusiv stimulentul lunar/de inserție, 261 de milioane de lei către alocația pentru susținerea familiei și 664 de milioane de lei către ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat.

Curtea de Conturi a sesizat deficiențe în sistemul național de recuperare a debitelor din ajutoare sociale acordate necuvenit. Potrivit unor modificări legislative de la finele anului 2013, agențiile teritoriale aveau obligația de a transmite aceste debite la organele de executare silită din cadrul unităților administrativ-teritoriale, această instituție urmând să confirme preluarea în continuare a urmăririi debitului respectiv. În realitate, acest lucru nu s-a întâmplat însă, având în vedere lipsa unor instituții competente la nivel județean, dar și a unor deficiențe birocratice.

Din analizele Curții de Conturi, aproximativ 26 de milioane de lei au fost acordate nejustificat în cursul anului 2014.