ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, 8 februarie, a avut loc ședința anuală a Adunării Naționale Bisericești, organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice și patrimoniale. ANB este formată din toți ierarhii Sfântului Sinod și câte trei reprezentanți (un cleric și doi mireni) de la fiecare eparhie.

În cadrul ANB s-au dat publicității sintezele activităților pastoral - liturgice, cultural-misionare și social - filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel, cu această ocazie, Biserica Ortodoxă Română a pus cap la cap toate documentele provenite din eparhii, pentru a prezenta opiniei publice activitatea sa din 2016.

În ceea ce privește așezămintele sociale, Biserica a avut, în 2016, 718 centre, după cum urmează:

159 cantine sociale și brutării, 38 instituții ce oferă servicii medicale și farmacii, 93 centre de zi pentru copii, 12 centre de zi pentru vârstnici, 51 centre rezidențiale vârstnici, 22 birouri de asistență socială și centre comunitare, 36 centre de tip familial, 40 grădinițe sociale și  afterschool, 15 locuințe protejate, 65 centre de informare, de consiliere și centre de resurse, 1 instituție de învățământ pentru adulți, 21 centre de urgență (pentru persoane fără adăpost, pentru victime ale violenței domestice, pentru victime ale traficului de persoane), 14 campusuri de tabără, 47 centre educaționale și alte 104 instituții/servicii cu specific diferit.

De asemenea, Patriarhia Română derulează un număr de 617 proiecte și programe sociale, dintre care: 15 cu finanțare externă, 74 cu finanțare publică, 451 finanțate din fonduri proprii și 77 cu finanțare mixtă. 

Beneficiarii acestor proiecte au fost 80.116 de români, după cum urmează: a) 27.961 copii din așezămintele sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, dar mai ales din familii sărace și fără posibilități de întreținere, sau cu părinții aflați la muncă în alte țări; b) 5.359 persoane cu dizabilități, cu deficiențe de vorbire, vedere și auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependențe, persoane infectate cu HIV/SIDA; c) 22.958 persoane vârstnice din așezămintele de protecție socială bisericești, din centrele sociale de tranzit și adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonați de familie și care prezentau grave probleme de sănătate; d) 17.314 șomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deținuți eliberați, victime ale calamităților naturale; e) 6.524 alte categorii.

În cadrul activității filantropice s-au acordat ajutoare financiare directe în valoare de 11.936.933,93 lei și ajutoare materiale în valoare estimată de 21.628.322,7 lei, arată raportul Patriarhiei, citat de Basilica.ro.

De asemenea, Biserica a demarat în 2016 programul „Sănătate pentru sate”, de care au beneficiat  3.623 de români. Tot anul trecut a continuat și campania inițiată în 2013 de către Patriarhia Română, „Donează sânge! Salvează o viață!”, la care au participat mii de persoane. Doar voluntarii de la  Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au coordonat 8.850 donatori.

De asememenea, din luna septembrie 2016, a fost distribuit tratament pentru hepatita C bolnavilor din rândul clerului și monahilor și a rudelor acestora de gradul I, grație lui Gigi Becali.

În total, Pentru susținerea întregii activități de asistență socială și filantropică și pentru sprijinirea sinistraților, în anul 2016, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit 95.841.602 LEI, adică aproape 22 de milioane de euro, la cursul de azi, 9 februarie ( 1 euro = 4,488 lei).
 
La final, Patriarhul României a mulțumit celor implicați:
 

 

Mulțumim clerului și credincioșilor care iubesc Biserica, lucrează pentru unitatea ei și în același timp simt bucuria prezenței lui Hristos în sufletul lor. Este o mare bucurie când vedem că în ciuda dificultăților s-a mers cu încredere în Dumnezeu, cu o bună cooperare între clerici și mireni, și am ajuns la rezultate frumoase


 

 
De remarcat este că aceste sume au fost cheltuite în condițiile în care banii primiți de culte de la bugetul de stat s-au redus simțitor. Fostul premier Dacian Cioloș a oprit contribuția publică la restaurarea și/sau construcția de noi lăcașuri de cult. În 2015, Guvernul oferise 177 de milioane de lei, iar în 2014, 148 de milioane.