ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România este țara din Uniunea Europeană în care au fost luate cele mai drastice măsuri în perioada stării de urgență și a celei de alertă, în sensul restrângerii unor drepturi și libertăți – se arată în „Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor omului în intervalul 16 martie – 10 septembrie”, informează Rador.

O parte dintre măsurile luate de autorități începând cu data de 16 martie au fost benefice, împiedicând răspândirea comunitară a virusului SARS-CoV-2 – se arată în document, care indică și faptul că au fost înregistrate cele mai multe amenzi: peste 300.000.  Avocatul Poporului precizează că restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți se poate face numai prin lege, nu prin ordonanțe de urgență sau alte acte de nivel inferior, precum hotărâri de guvern sau ordine de ministru. 

Conform documentului, în România a fost instituită cea mai lungă perioadă de restricții, iar posibilitatea constituțională a restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți a vizat o perioadă limitată de timp.

Multe dintre acțiunile întreprinse de instituție s-au materializat în decizii ale factorilor responsabili de gestionarea acestei crize, numai după ce Avocatul Poporului a atras atenția asupra lor, prin adrese și recomandări, cum ar fi:
 
includerea bolii COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A, astfel încât incapacitatea temporară de muncă să fie plătită în proporție de 100%;  desfășurarea actului de predareînvățare-evaluare în mediul online în sensul în care au fost identificate și valorificate sursele de finanțare necesare achiziționării terminalelor de tip desktop, laptop, tabletă sau telefon inteligent necesare desfășurării actului de predare-învățare-evaluare în mediul online; 
emiterea ordinului ministrului sănătății prin care pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control pot fi externați după 10 zile, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (4 zile de la externare); pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control pot fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.
 
Documentul integral poate fi citit AICI.