Pentru că suntem încă în perioada concediilor estivale, sunt mulți care se întreabă dacă în vacanță mai sunt valabile rânduielile ortodoxe specifice postului. Mai precis, unii se întreabă dacă „trebuie să postim dacă suntem plecați în concediu”?

La această întrebare a răspuns Gheorghe Colțea, în cadrul emisiunii Sfaturi duhovnicești de la Trinitas TV, din 25 iulie.

„În viața duhovnicească nu există concediu”, a subliniat părintele, „iar dacă omul se duce în concediu este bine să se comporte ca într-un concediu, iar dacă se duce într-un pelerinaj, să se comporte ca într-un pelerinaj”.

Părintele Gheorghe a atras atenția că „omul trebuie să se adapteze la realitățile vieții cu multă înțelepciune”.

Recomandarea părintelui este ca „omul să își ia concediu nu atunci când este o perioadă de post ca să poată să se bucure de cele specifice unei perioade de relaxare, pentru că trăiește aici o singură dată”, precizează agenția Basilica.

Însă, „dacă dorești să asociezi perioada concediului cu o comportare duhovnicească și dorești să le împletești, cu siguranță poți să faci un pelerinaj la mănăstiri și să mănânci acolo împreună cu viețuitorii din mănăstiri”, a sfătuit părintele protoiereu.

Cu toate acestea, eu indic ca oamenii să își ia concediu de odihnă din cele lumești așa încât să se poată și bucura.

Emisiunea „Sfaturi duhovnicești” își propune să aducă răspunsuri la diferite întrebări actuale, într-o manieră practică și simplă.

Este difuzată în fiecare miercuri de la 20:50 pe postul Trinitas TV și îi are ca realizatori pe: Pr. Gheorghe Colțea și Pr. Vasile Gavrilă.