ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iată că se apropie de deznodământ criza migranţilor care a fost principala preocupare socio-politică a Uniunii Europene în acest an. Cei care au analizat treaz această criză au subliniat în nenumărate rânduri riscurile unei primiri hazardate şi nesistematizate a migranţilor veniţi dintr-o zonă-focar a terorismului islamic.

Toate aceste semnalizări au fost ignorate cu desăvârşire de autorităţile UE şi, în majoritatea cazurilor, de cele ale statelor membre. Acum suntem martori că această ignoranţă s-a dovedit a fi tragică şi fatală pentru mulţimea de victime din Paris. A fost nevoie să moară sute de oameni pentru ca guvernanţii ţărilor europene să-şi pună problema închiderii hotarelor.

Scenariul petrecut în Franţa a fost mai mult decât previzibil, despre un asemenea deznodământ se discuta până şi în curţile de cartier, dar iată că experţii din structurile guvernamentale, care cheltuie miliarde de euro pentru securitate, se pare că iarăşi au fost surprinşi de ninsoare în mijlocul iernii. Diferenţa e că de data aceasta ignoranţa lor criminală a costat multe vieţi, fapt pentru care trebuie traşi la răspundere alături de teroriştii propriu-zişi.

Pe de altă parte, sunt oare criza migranţilor şi cea a terorismului nişte probleme de moment, care au apărut recent şi pot fi stârpite prin măsuri tactice imediate? Sau totuşi e vorba de întreaga orientare socio-politică a Uniunii Europene din ultimele decenii? Cu alte cuvinte, cine ar fi principalii responsabili pentru tragedia din Franţa: şefii serviciilor de securitate care nu au putut preveni atacurile teroriste sau cei care au cufundat Europa în toleranţă şi multiculturalism, din care nu ştim dacă Europa va mai avea putere să iasă?

Partea tactică a problemei a început deja a fi rezolvată: declararea stării de urgenţă, închiderea frontierelor, eventualele demisii din funcţii înalte etc. Cât priveşte problema în ansamblul ei, nu ştim ce decizie vor lua oficialii europeni, având două soluţii în faţă: una e continuarea propagandei multiculturaliste până la istovirea populaţiei de acest bombardament informaţional, alta este reorientarea politicii sociale spre protejarea propriilor cetăţeni şi a viitoarelor generaţii.