ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rectorul Universității „Babeș-Bolyai", Ioan-Aurel Pop, susține că incidente precum cel de la Odorheiu Secuiesc sunt rezultatul implicării factorului politic pe fondul centenarului și al unor atitudini de genul „Nu avem ce sărbători”. 

El spune că, deși sunt zone în Secuime unde „cultura și limba române sunt Cenușărease”, toți cetățenii țării trebuie să cunoască limba oficială.

Întrebat ce părere are despre incidentele de la Odorheiul Secuiesc, unde o vânzătoare de la Kaufland a fost filmată în timp ce refuza să servească un client pentru că acesta nu știa maghiară (sau cel puțin așa pare din filmarea devenită virală pe YouTube) și Protecția Consumatorilor a amendat supermarketul pentru că o vânzătoare nu cunoștea limba română, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a declarat:  

„Eu mă feresc să mă pronunț deoarece nu am toate detaliile. Se poate întâmpla să fi fost provocată vânzătoarea respectivă și atunci e regretabil. V-aș putea spune, fără să risc să fiu interpretat, dacă lucrurile stau așa cum au fost prezentate în presă, că acesta este rezultatul amestecului factorului politic. În țara asta oamenii s-au înțeles întotdeauna, eu în prima parte a vieții am trăit în Brașov, care este aproape de Sfântul Gheorghe și Miercurea Ciuc, și-mi aduc aminte că acolo oamenii erau politicoși, dacă li te adresai în română ți se răspundea în română. Aceste momente apar în contextul centenarului, în contextul bâlbâielilor noastre legate de centenar, când unii colegi maghiari inflamează oamenii cu atitudini de genul: „Noi nu avem ce sărbători”, ”În 100 de ani, România nu a făcut mare lucru sau nimic pentru Transilvania” sau alte elucubrații de genul acesta”, a spus Ioan Aurel Pop, conform Adevărul. 

Rectorul UBB s-a referit la controversatele afirmații ale președintelui UDMR, Kelemen Hunor, care au iscat un schimb de replici dur cu filosoful Andrei Pleșu.     

Rectorul UBB mai crede că: „Situații de acest gen se pot întâmpla în cazul unora cu cultură generală mai redusă, care au fost educați într-o anumită formă; știm că în anumite părți din secuime cultura și limba române sunt Cenușărese. E posibil ca această izbucnire să fi apărut pe fondul acesta.”  

Ioan-Aurel Pop admite, pe de altă parte, că sunt și români care provoacă astfel de incidente: 

„Dacă a fost o provocare este regretabil și este adevărat că sunt români care încearcă marea cu degetul și sfidează anumite cutume. Orice om care trăiește în România își poate folosi limba maternă și eu militez pentru asta. Cred că trebuie să terminăm cu acest gen de inflamări, deoarece atmosfera este și așa inflamată în România și în Europa, și să dăm un exemplu de bună înțelegere și conviețuire”.  
   
Întrebat dacă în România pot exista excepții privind cunoașterea limbii române, Pop a fost ferm:  

„În Odorheiul Secuiesc sau oriunde pe teritoriul României, orice cetățean român e obligat să știe limba română, care este unica limbă oficială. Aceasta este o obligație în orice stat din lumea aceasta, limba română trebuie însușită în mod obligatoriu. Cu siguranță că pe lângă limba română putem învăța zeci de alte limbi, începând cu limba maternă, dar asta nu înseamnă că limba română nu trebuie învățată”.