Regizoarea, scenarista și scriitoarea Ivona Boitan a postat vineri pe contul ei de socializare o scrisoare deschisă adresată Sorinei, fetița de opt ani fin Baia de Aramă, județul Mehedinți, luată cu forța vineri de poliție de la familia de plasament unde locuia de șapte ani și de unde nu voia să plece.
 
Ivona Boitan îi critică pe judecătorii care iau decizii imorale, motivate legal, și promite că va face tot posibilul să-i cunoască și să-i demaște pe cei care au semnat actele pentru ca fetița ce avea deja o familie în România să fie încredințată forțat spre adopție unei familii din SUA.

„Sorina dragă, să ne ierți, atât putem. Pentru copiii noștri luăm bone pe care le ținem cu lunile ca să se acomodeze copiii noștri cu ele dar pe tine te luăm pe sus și punem un ocean între noi și tine brusc și ne așteptăm ca pentru tine asta să fie ok. Așa sunt starndardele lumii noastre, flexibile, nu ai ce face, dacă ai jucat vreodată elasticul, știi...Am uitat să simțim cu inima, gândim cu buzunarul și simțim așișderea. Ne acoperim cu legea, Actul de a fi luat un copil pe sus este un act legal dragă Sorina, un judecător a decis că tu poți fi dusă peste mări și țări. Mă întreb dacă te cunoaște, dacă a vorbit vreodată cu tine, dacă știe ce-ți place, care e culoarea părului tău, probabil nu, probabil ești doar un număr de dosar. Au fost mulți oameni mari care au terminat fiind numere de dosar, știu că asta pe tine nu te încălzește cu nimic, tu ești doar un copil , cu atât mai mult pentru tine singurele numere de care să fii conștientă ar fi fost numărul casei, centimetrii pe care-i crești și numărul de telefon al mamei, pentru că exista în viața ta o persoană căreia tu îi spuneai mamă, cu care vorbeai limba română, dar statul român a decis că nu mai e cazul să cheltuiască bani cu tine aici în țară din moment ce ai putea deveni, dintr-o cheltuială, un câștig. Statului îi place să căștige, mereu. Nu știu cum doarme judecătorul respectiv, probabil așa cum dorm toți torționarii care aplică legea, fiindcă cele mai negre lucruri s-au întâmplat sub oblăduirea legii. Cei mai neleguiți sunt leguitorii care își acoperă lipsa de moralitate și etică cu paragrafe din articole de lege. Probabil se autoconvinge că ție îți va fi bine acolo. Deși ne întrebăm de ce nu se comportă ca niște părinți cei care te-au luat și teoretic te vor ca să-ți fie părinți ....
 
Că niște părinți nu ar accepta așa ceva, să le fie târât copilul pe asfalt. Am înțeles că ar mai avea un copil acasă, oare l-ar lăsa pe el să fie târât în halul acesta de mâini și picioare și dus în România? Probabil, nu. Să credem că americanii ăștia vor deveni mai părinți odată ce vor ateriza pe the land of the freedom? Scena amintește de ducerea la tăiere a mielului mai degrabă decât de adopția de către părinți iubitori. Să ne ierți, dragă Sorina, că nu putem mai mult decât să te dăm ca pe o marfă unor oameni de business. Dacă te-ar fi iubit cât de cât, dacă ar fi fost oameni cât de cât și ar fi văzut scenele acestea ar fi refuzat ei să te mai ia. Să ne ierți, dragă Sorina, te vom trece pe lista eșecurilor umanității noastre și ne vom ruga pentru tine. Poate reușim, cu timpul, să te aducem înapoi. Pentru început, aș vrea să-i cunosc pe toți cei care au semnat actele ca tu să pleci peste ocean. Merită să devină celebri”, a subliniat Ivona Boitan vineri pe Facebook. 
 

La o postare ulterioară, scenarista arată că a semnat o petiție on-line în apărarea Sorinei, și își îndeamnă cunoscuții: „Semnați și dați mai departe. Poate se sperie de amplitudinea reacției și dau copilul înapoi!”.


Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews