ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 24 august, regizorul filmului „Aferim” lansează o nouă producție legată de istoria României, „Țara moartă”.

Radu Jude a stat de vorbă cu Cotidianul, despre acest subiect, afirmând că deși se ferește să facă generalizări, are totuși o părere despre români.

„Karl Jaspers a încercat să facă diferența între feluri diferite de responsabilitate, vorbind despre relația germanilor cu nazismul, dar acolo lucrurile au fost ceva mai simple. Eu nu știu ce să zic. Mă feresc de generalizări, dar se poate observa că mulți dintre români nu sunt doar negaționiști, ci și antisemiți și rasiști. Poate că antisemitismul e mai soft, dar rasismul anti-romi e la cote absolut uluitoare, fără ca asta să însemne că tot poporul român e rasist, desigur. Dar sunt convins că dacă s-ar face un referendum acum (de genul celui mizerabil inițiat de Coaliția pentru Familie în chestiunea parteneriatului civil), cei mai mulți dintre noi ar vota ca romii să fie expulzați sau ghetto-izați etc. N-am nici cea mai mică îndoială”,a spus Jude.

Țara Moartă este un film artistic. Colecția Costică Acsinte, fotograful din Slobozia a cărui prodigioasă producție fotografică, întinsă pe aproape șapte decenii, a fost redescoperită și restaurată de Mario-Cezar Popescu
Dar Radu Jude folosește colecția ca fundal pentru o narațiune construită din întregistrări de arhivă și texte din jurnalul personal al doctorului Emil Dorian, pentru a ilustra „antisemitismul” românesc.

După un scurt preambul care acoperă cele două decenii anterioare, filmul prezintă perioada dintre 1937 și anii imediat următori lui August 1944, în ceea ce regizorul numește „fragmente de vieți paralele”: fotograme cu români obișnuiți în ipostaze private, acompaniate în fundalul sonor de diferite discursuri ale epocii. În film, regizorul insinuează că Biserica Ortodoxă ar fi fost părtașă la acțiuni cu caracter antisemit.