ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:30 Purtătoarea de cuvânt a UDMR, Hegedus Csilla, a declarat joi că „dezinformarea și incitarea la ură” privind situația de la Ditău, jud. Harghita, „trebuie oprite urgent”. Aceasta a îndemnat localnicii la calm și a dat asigurări că aleșii UDMR lucrează la remedierea situației.

„Brutarii din Ditrău sunt angajați legal și plătesc impozite după veniturile lor. Acești oameni muncesc și respectă legile României. Nu putem accepta incitarea la ură împotriva unor oameni de o altă culoare sau pentru simplul fapt că vorbesc o altă limbă. Cred că dezinformarea și incitarea la ură trebuie oprite urgent”, a declarat reprezentanta UDMR, Hegedus Csilla, reporterului Mediafax. În aceeași zi, aceasta a emis o opinie similară pe pagina ei de social media, în limba maghiară. 
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: Localnicii din localitatea Ditrău (Harghita) au protestat împotriva faptului că o fabrică de pâine din comună a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susținând că le este teamă ca cei doi să nu fie urmați „de un val de migranți”, care să le impună cultura și să le pună în pericol siguranța.

Recent, trei migranți au terorizat călătorii și personalul din trenul Timișoara – Baia Mare.

A fost creat un grup pe Facebook, care poartă numele „Migráns mentes ditrot akarunk" (Vrem un Ditrău fără migranți), în care sunt postate multe mesaje împotriva celor doi, dar și unele care le iau apărarea acestora, iar miercuri după-amiază a fost anunțat un protest la ședința Consiliului Local.

În frunte cu preotul catolic Bírók Károly, circa 200 de localnici s-au strâns în curtea bisericii și apoi au mers la Primărie, pentru a cere discutarea acestei probleme.

Întrucât chestiunea nu era pe ordinea de zi, iar sala de ședințe era neîncăpătoare, s-a luat decizia să se ia în discuție aceste nemulțumiri la o adunare populară, care va avea loc sâmbătă.

Preotul catolic Bíró Károly spune că frica oamenilor își are originea într-un conflict vechi, din 1986, dintre localnici și comunitatea romă, în care un bărbat a fost ucis și că se tem de venirea unor străini despre care nu știu nimic. "Cererea noastră este ca să ne dea înapoi siguranța în care am trăit până acum, ca să nu ne mai fie frică de ce se va întâmpla. Nu de cei doi ne este frică, ci de faptul că este afectată siguranța noastră", a spus preotul Bíró Károly.
 

Cei care au venit să protesteze față de prezența celor doi sri-lankezi vorbesc însă de temerea că "un val de migrați" va veni peste ei și le va impune propria cultură, dând exemple pe care ei le-au văzut la televizor.

„Eu nu sunt supărat pe oamenii ăștia. Doamna Katalin (directoarea firmei-nr) a zis că vrea să aducă muncitorii aici, să aducă o altă cultură, așa a pronunțat ea. Noi avem cultura noastră aici, în zona noastră, aia secuiască, ungurească, românească, avem cultura noastră, să nu vină cu cultura din Nepal aici. Dacă ascultăm televizorul, în Germania, Franța sunt oameni care de 100 și ceva de ani stau acolo, prima dată s-au dus zece, apoi 20, 30 și acum sunt cartiere unde nu are curaj nici milițianul să intre, le violează femeile. Cultura aia vrea să aducă aici și femeile noastre, copiii noștri să nu poată să iasă", susține Deák Ferenc.

Atunci când i se spune când unul dintre muncitori este catolic, acesta răspunde: „Nu mă interesează. Astăzi vin doi, mâine vin șapte, după aia pentru ei trebuie școală, biserică și după aia? Să rămânem noi aici, secuii, românii, ăștia care suntem aici”.

Un alt bărbat spune că localnicii nu sunt supărați pe cei doi sri-lankezi, ci se tem de străinii care vin deja în țările europene și provoacă multe neplăceri. "Nu am avea nicio obiecție împotriva celor doi oameni, dar vor aduce din ce în ce mai mulți și vedem ce se întâmplă peste tot în Europa. Nu este rasism, dar ne este frică de acțiunile pe care ar putea să le facă, am vrea să prevenim ceea ce se întâmplă prin Europa, că nu o să mai putem lăsa copiii pe afară, o să ajungem că o să fie deranjați și de crucea de pe biserică", spune și acesta.


Reprezentanții PNL și PSD din Harghita s-au grăbit să-i condamne pe localnici. „În Europa secolului XXI, manifestări de genul celor de la Ditrău sunt anacronice. În condițiile în care un procent semnificativ de cetățeni români, de toate etniile, emigrează pentru o viață mai bună, nu putem să ne comportăm diferit cu muncitorii străini veniți în Romania. Lipsa forței de muncă determină firmele din Romania să apeleze la muncitori străini”, a spus Sebastian Buzilă, liderul PNL Harghita.

Și PSD-istul local a fost pe aceeași linie.

„Este inadmisibil ca într-un stat membru al UE să nu fie respectat dreptul la muncă și să fie amenințați localnicii care oferă locuințe pentru muncitori, fie ei și cetățeni străini. Condamnăm ferm atitudinea persoanelor care, sub diverse pretexte, incită la ură și violență, încercând să dezinformeze opinia publică, propagând, mai ales în mediul virtual, ideea că muncitorii angajați la firma de panificație din comuna Ditrău ar fi migranți”, se arată într-un comunicat semnat de liderul PSD.Harghita, Romeo Țepeș-Focșa.

Cei de la PLUS Harghita „constată cu regret că politicienii din județ au intrat într-o tăcere cinică în ceea ce privește cazul din Ditrău” și consideră că nu există nicio justificare „pentru a permite astfel de manifestări rasiste și xenofobe”. UDMR nu s-a pronunțat deocamdată.

Presa bucureșteană scrie și relatează de la fața locului ca și cum localnicii sunt nebuni. Nimeni nu întreabă patroana ce fel de salarii oferă românilor de refuză să se angajeze la brutăria sa.

Siteul pressone scrie că în Harghita a explodat „propaganda anti-migranți a guvernului maghiar”. De remarcat că actualul redactor șef al siteului respectiv a aplaudat insultarea lui Tudor Gheorghe de către un caricaturist al Editurii Humanitas, condusă de Gabriel Liiceanu.