ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica greco-catolică a început procedurile pentru beatificarea și sanctificarea, la Vatican, a unei tinere care ar fi primit rănile lui Iisus Hristos, așa-numitele stigmate.

Rafila Găluț, care ar putea deveni primul laic din România considerat sfânt, a trăit la Bocsig, un sat mic din apropiere de Arad, într-o familie săracă, iar din acest motiv fata cosea și broda. Nu cerea niciodată nimic în schimbul veștmintelor pe care le făcea, trăia doar din ceea ce primea de la oamenii binevoitori.

Oamenii din sat o vedeau adesea rugându-se în biserică. Acolo i-ar fi apărut, pentru prima dată Maica Domnului, informează Știrile TVR. Rafila avea atunci 22 de ani.

„În 1932, aici s-a arătat Maica Domnului, numai Rafilei Găluț. Și Maica Domnului i-a spus că îi vor apărea rănile Mântuitorului, dar să nu îi fie frică, că nu vor durea decât prima dată. Apoi vor apărea lin și fără durere”, a declarat preotul Gheorghe Tomoioagă.

De atunci, rănile sângerânde i-au apărut constant și de fiecare dată Maica Domnului ar fi anunțat-o înainte. Elisabeta, o bătrână din sat, e singura care a cunoscut-o pe tânăra Rafila și își amintește de stigmatele ei.

„Își acoperea fruntea cu un batic și îi spunea doar finei ei când îi apărea și ea ne spunea nouă că are sânge pe frunte și înțepături”, spune Elisabeta. „Mama mi-a povestit că i-a văzut stigmatele pe frunte, pe palme și pe tălpi. Cei mai credincioși le vedeau chiar sângerând”.

La un an după apariția primelor răni, preotul din sat a scris despre Rafila superiorilor săi de la Episcopia Lugoj care și-a trimis la Bocsig reprezentanții, dar și o echipă de medici.

„Medicii sunt toți semnați în acest proces verbal și constată că rănile nu au o cauză științifică, nu se pot explica, deci sunt de natură divină", spune preotul Tomoioagă.

Episcopia Greco-Catolică a strâns toate documentele vremii și a început demersurile pentru beatificarea și canonizarea Rafilei. În țară s-au obținut toate aprobările necesare, iar dosarul este analizat acum la Vatican.

„Acum toate documentele sunt analizate de experți și ei vor spune dacă Rafila Găluț poate fi mai întâi beatificată, aceasta este prima etapă, și apoi canonizată. Ar fi o premieră pentru România, fiind vorba despre o persoană laică", a declarat monsenior Angelo Pop, vicer general al Eparhiei Greco Catolice din Lugoj.

Rafila Găluț a murit la numai 29 de ani iar mormântul ei este, de atunci, loc de pelerinaj pentru mii de credincioși.