ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O femeie care a trăit în perioada interbelică la Bocsig, județul Arad, a fost propusă pentru beatificare la Vatican, iar procesul a fost început la sfârșitul anului 2015, fiind parcurse deja mai multe etape.

Demersurile au fost începute de către episcoul greco-catolic al Banatului, Alexandru Mesian, relatează adevărul.ro.

În 2 decembrie, 2015, acesta a primit de la Vatican, prin Congregația Pentru Cauza Sfinților, Ordinul "Nulla Ost” pentru începerea procesului de beatificare.

„Procesele de recunoaștere au două etape, faza diecezană, care se desfășoară în țară și care a fost finalizată și faza romană, care se desfășoară la Vatican, despre care noi nu putem să știm când va fi finalizată. Definiția exactă este proces de beatificare și canonizare. În prima etapă se declară fericiți, aceasta fiind beatificarea, iar faza a doua este canonizarea, când sunt declarați sfinți”, a declarat Angelo Pop, din partea Episcopiei Greco-Catolice din Lugoj.

Prima fază eparhială a procesului de beatificare a Rafilei Găluț, fecioara stigmatizată de la Bocsig s-a încheiat în România, la 18 iulie 2017, la Centrul Pastoral Eparhial „Sf. Vasile cel Mare” din Lugoj și a dosarul a fost trimis la Vatican, Congregației pentru Cauzele Sfinților.

Acum credincioșii greco-catolici așteaptă continuarea procesului de beatificare și canonizare, faza a II-a – faza romană, a cărui finalizare urmează să fie anunțată de către Sfântul Scaun.

„Este nevoie astfel de multă răbdare, speranță și rugăciune din partea enoriașilor, dar important este că Eparhia de Lugoj a putut realiza prima mare etapă, împlinind astfel visul a trei episcopi P.S. Alexandru Nicolescu, P.S. Ioan Bălan și P.S. Ioan Ploscaru, care au făcut tot ce le-a stat în putință ca serva lui Dumezeu, Rafila Găluț, să poată fi ridicată, la cinstea altarelor”, arată reprezentantul Bisericii Greco-atolice

Găluț Rafila Găluț s-a născut pe 8 februarie 1910 la Bocsig, jud. Arad. A fost botezată la 10 februarie 1910 în biserica greco-catolică „Sf. Gheorghe” din localitatea natală, de către preotul Demetriu Nysztor. Credincioasă greco-catolică, de mică a fost foarte apropiată de Biserică.

În 1931 dorește să devină călugăriță în Congregația Maicii Domnului de la Blaj dar, datorită sănătății sale fragile, este sfătuită să renunțe. Tânăra fecioară din Bocsig a trăit o viață spirituală exemplară.

În perioada 1931-1939 a purtat stigmatele (rănile Domnului), lucru confirmat nu numai de parohul locului, Petru Vancu, și de diferiți preoți și medici delegați din partea Episcopiei Lugojului să investigheze acest caz deosebit.

Din 31 ianuarie 1936 stigmatele au sângerat tot la două săptămâni, câte 3 zile, până în 15 aprilie 1939, când Rafila Găluț a murit. În 1948 Episcopia de Lugoj a inițiat o nouă anchetă, încredințată Pr. Vasile Borda. Acesta a încercat să adune informații de la toți cei care au cunoscut-o pe Rafila.

În 1979 se reface mormântul Rafilei Găluț, la cheltuieli contribuind și Prea Sfințitul Episcop Ioan Ploscaru de la Lugoj, el fiind și cel care s-a ocupat în perioada comunistă de strângerea tuturor documentelor referitoare la fecioara stigmatizată de la Bocsig.