ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din 18.418 refugiați relocați din Grecia și Italia până la 12 mai a.c., 568 au ajuns în România. Sunt datele oficiale ale Comisiei Europene. Am primit mai mulți refugiați decât Suedia (39) sau Belgia (551). Dar Comisia Europeană nu e deloc mulțumită și trece țara noastră pe lista statelor membre care „ar trebui să își sporească angajamentele lunare”.

„Au fost efectuate în total 18.418 transferuri: 5.711 din Italia și 12.707 din Grecia. Cu toate acestea, în pofida evoluției pozitive, ritmul actual al transferurilor este încă sub nivelul necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru a se asigura faptul că toate persoanele eligibile vor fi transferate în următoarele luni”, se arată într-un raport adoptat ieri de Comisia Europeană.

Se preconizează că în Grecia numărul actual, de 12.400 de solicitanți de transfer, va rămâne stabil. Dar în Italia, pe lângă cei 2.500 de candidați la transfer înregistrați în prezent, se așteaptă ca alte 700 de persoane să fie înregistrate în curând, plus cei peste 1.100 de eritreeni ajunși aici anul acesta. 

Comisia Europeană arată că „deși majoritatea statelor membre sunt în prezent active și își asumă angajamente și efectuează transferuri cu regularitate, Ungaria, Polonia și Austria sunt în continuare singurele state membre care nu au transferat nici măcar o persoană. Această situație înseamnă nerespectarea obligațiilor legale care le revin, a angajamentelor asumate față de Grecia și Italia și a principiului partajării echitabile a responsabilității. Cu toate acestea, Austria s-a angajat în mod oficial să transfere 50 de persoane din Italia, o decizie pe care Comisia o consideră binevenită. Totodată, Republica Cehă nu a fost activă în cadrul mecanismului timp de aproape un an.”

În raportul său, CE solicită „în special, Ungariei și Poloniei să înceapă imediat asumarea de angajamente și efectuarea de transferuri, Republicii Cehe să reia transferurile fără întârziere, iar Austriei, care a început acum să își asume angajamente pentru transferuri din Italia, să facă acest lucru și pentru Grecia”.
 

„Bulgaria și Slovacia ar trebui să dea dovadă de o mai mare flexibilitate în ceea ce privește preferințele lor și ar trebui să înceapă să efectueze transferuri din Italia cât mai curând posibil. Irlanda și Estonia, în cooperare cu Italia, ar trebui să găsească soluții reciproc acceptabile cu privire la interviurile suplimentare de securitate pentru ca transferurile să înceapă cât mai curând posibil”, iar „o serie de state membre ar trebui să își sporească angajamentele lunare (Spania, Belgia și Croația, atât pentru Italia, cât și pentru Grecia, Germania, România și Slovacia pentru Grecia, iar Franța pentru Italia), în timp ce Cipru ar trebui să înceapă să își asume din nou angajamente pentru Italia și să efectueze transferuri cât mai curând posibil”, precizează CE.

„Nouă state membre (Bulgaria, Cipru, Grecia, Croația, Malta, Polonia, România, Slovacia și Slovenia) nu au început încă să efectueze relocări în cadrul mecanismelor actuale de la nivelul UE”, precizează Comisia Europeană.

Cazarea unui refugiat ne costă în jur de 600 lei/lună

„5.695 de refugiați sirieni au beneficiat în prezent de o cale sigură și legală de acces în Europa în temeiul Declarației UE – Turcia*. Numărul total al angajamentelor rămase de relocare din Turcia se ridică în prezent la 25.040, în timp ce România se pregătește să efectueze în curând primele sale relocări prin intermediul acestui mecanism”, se arată în raportul CE.

La 8 mai a.c., pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne a fost publicat un proiect de ordin „pentru stabilirea Standardelor necesar a fi respectate la contractarea de către Inspectoratul General pentru Imigrări din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a serviciilor de specialitate pentru recepția și cazarea solicitanților de azil”.

Ȋn anexă acestui ordin se precizează că spațiul de cazare oferit refugiaților trebuie „să asigure o suprafață minimă de 3 mp pentru fiecare persoană, maxim 6 persoane/cameră, cu acces la rețeaua electrică și de încălzire, potrivit anotimpului.”

„Spațiul de cazare să fie amplasat într-o zonă care să permită accesul facil la serviciile publice, școală, asistență medicală, socială și efectuarea cumpărăturilor uzuale”, se mai arată în proiectul de ordin.

Conform referatului de aprobare a acestui ordin, MAI ia în calcul varianta în care „capacitatea de cazare în centrele de primire și cazare pentru solicitanții de azil este depășită”, iar „Inspectoratul General pentru Imigrări, în limita fondurilor disponibile, poate contracta servicii de specialitate pentru recepția și cazarea solicitanților de azil în locații individuale sau colective.”

MAI spune că aceste măsuri vor avea următorul impact financiar asupra bugetului general consolidat:
„Anul 2017 - 500 de solicitanți de azil - 3 luni (o lună de vară și două luni de iarnă)
- 500 x (450 + 120) x 1 lună = 285 mii lei
- 500 x (450 + 155) x 2 luni = 605 mii lei
Total 2017 - 890 mii lei

Anul 2018 - 1000 de solicitanți -12 luni
- 1000 x (450 + 120) x 6 luni = 3.420 mii lei
- 1000 x (450 + 155) x 6 luni = 3.630 mii lei
Total 2018 – 7050 - 890 = 6160 x 2,2% = 6.253 mii lei

Anul 2019 = 7.050 x 2,2%= 7.205 mii lei
Anul 2020 =7.205 x 2,2 %= 7.364 mii lei
Anul 2021 - 7.526 x 2,2% = 7.526 mii lei

Pentru acoperirea sumelor indicate mai sus este necesară suplimentarea bugetului la Capitolul 68.15.03 – Titlul II”, se arată în referatul MAI.

România are o cotă alocată de 4.180 de refugiați. 

* Conform Declarației UE-Turcia din 18 martie 2016, pentru fiecare cetățean sirian returnat în Turcia din insulele elene, un alt cetățean sirian va fi relocat din Turcia în UE. Acest principiu se aplică din data de 4 aprilie 2016.