ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a trecut duminică la ora oficială de vară, astfel că ceasurile au fost date înainte cu o oră, 25 martie fiind cea mai scurtă zi din an.

Ar putea fi însă ultima dată când are loc schimbarea respectivă, după ce în Parlament a fost inițiat un proiect de lege care prevede anularea trecerii la ora de vară. Măsura vine după ce și alte țări europene au propus renunțarea la modificarea orară.

Din 25 martie până în 30 octombrie, perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

Parlamentul European (PE) a cerut recent Comisiei Europene (CE) o evaluare a avantajelor și dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial și să prezinte dacă este necesară o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene (UE). 

La scurt timp după decizia europarlamentarilor, mai mulți parlamentari români, de la toate partidele, au inițiat un proiect de lege care prevede anularea orei de vară în România.

Ora de vară a fost introdusă prima dată în 1916, după Primul Război Mondial. Germania și Austro-Ungaria au introdus primele ora de vară pentru a economisi din rezervele de cărbune. În România a fost introdusă pentru prima dată în 1917, dar din 1943 s-a renunțat la această practică, pentru a se reveni abia în 1979.