ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din cauza condițiilor din penitenciare, statul român ar putea fi obligat să investească mai mult pentru îngrijirea deținuților. Dacă acum se cheltuie 3 lei pe zi pentru hrană, mâncare și transport, CEDO ar putea obliga România să aloce în cel mai bun caz 4 euro pe zi, iar în cel mai rău caz 8 euro pe zi.

Suma e vehiculată chiar de Raluca Prună, ministrul Justiției, care face referire la o eventuală sancțiune din partea CEDO, anunță Digi 24.

Soluția ar fi construcția a nouă penitenciare, dar statul nu are bani.

"Din calculele pe care noi le-am făcut, în funcție de populația aflată în detenție, de 28.000 de persoane, estimările noastre sunt că statul român ar avea de plătit 80 de milioane de euro pentru neconformitatea situației din penitenciar cu standardele minime. Ne-am adresat Curții, cerând îngăduință. Soluția pe termen lung ar fi construirea sau repararea de penitenciare și construirea de noi penitenciare. Și dacă am avea astăzi un miliard de euro, probabil că nu vom avea cele două penitenciare mai repede de șapte ani și chiar dacă le-am construi, aceste penitenciare ar însemna 2.000 de locuri. Noi avem un deficit de - în jur - 9.000 de locuri, deci nouă ne-ar trebui nouă penitenciare", a declarat Raluca Prună.