ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PF Daniel, Patriarhul României, i-a primit luni 26 septembrie, în Catedrala Patriarhală, pe Preafericitul Părinte Ioan X, Patriarhul Antiohiei și al întregului Orient, și pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi (reprezentantul Patriarhului Georgiei), cu ocazia începerii sărbătoririi a 300 de ani de la moartea Sfântului Antim Ivireanul, informează agenția Basilica.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat o slujbă de Te Deum.

„Această comemorare, ca recunoștință pentru ceea ce a realizat el în vremuri foarte dificile, în timpul stăpânirii otomane, este pentru noi o pildă, un model, un exemplu de a împlini o misiune în condiții foarte grele”, a subliniat Patriarhul României.

De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit și despre ajutorul acordat de Mitropolitul Antim creștinilor din Orient care au trecut prin mari încercări.

„Sfântul Antim i-a ajutat nu numai pe  credincioșii ortodocși din Țara Românească, ci și pe cei din diferite țări din Orient care se aflau in condiții anevoiase de mărturisire a credinței ortodoxe. Sfântul Antim ne adună pe noi, ne încurajează să intensificăm lucrarea misionară și, în același timp, să întărim comuniunea frățească între Bisericile noastre pentru că prin aceasta noi arătăm că Biserica lui Hristos este Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească prezentă plenar în fiecare Biserică Locală, Autocefală”, a spus PF Daniel.

La rândul său, Patriarhul Antiohiei a mulțumit Patriarhului României pentru invitație și transmis salutări credincioșilor din România și Georgia.

„Este o mare plăcere pentru noi să participăm alături de Biserica Ortodoxă Română la această bucurie a sărbătoririi Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, dublată de aniversarea celor 9 de la ani la întronizarea Preafericirii Voastre care va avea loc în câteva zile. De aceea, ne rugăm împreună cu frații noștri credincioșii Bisericii Ortodoxe Române cerând de la Dumnezeu să vă acopere sub binecuvântarea lui întru mulți ani” , a spus Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, a spus că Sfântul Ierarh Antim Ivireanul rămâne un exemplu pentru lumea creștină:

„Sfântul Antim a dat mărturie despre puterea dragostei între creștini; sfântul a primit o moarte martirică și ne-a lăsat un exemplu că și noi, indiferent de condițiile grele de viață în care am trăi, putem purta crucea lui Hristos până la capăt. Astăzi, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu și la invitația Preafericirii Voastre, cele trei Biserici pe care le-a ajutat cel mai mult Sfântul Antim sunt aici împreună pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru acest dar pe care ni l-a oferit în persoana Sfântului Antim”, a spus înaltul oaspete.

De remarcat este faptul că atât Patriarhia Antiohiei, cât și cea a Georgiei au lipsit de la Sinodul din Creta, ținut în iunie. Marți, 27 septembrie, ierarhii din cele trei Biserici vor sluji împreună Sfânta Liturghie, la altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

Prezența la București a acestor ierarhi subliniază încă o dată rolul important pe care și l-a luat Biserica Ortodoxă Română, de mediator între grupul Bisericilor influențate de Istanbul și cele influențate de Moscova.

Patriarhul Antiohiei la Catedrala Patriarhală. Delegațiile Patriarhiilor Antiohiei și Georgiei vor participa la evenimentele dedicate #SfAntimIvireanul #AnOmagial2016

Posted by Agenția de știri Basilica on 26 Septembrie 2016