Statul trebuie să achite câte 15 mii de euro pentru 17 persoane care și-au pierdut rude în timpul revoltei anti-comuniste.

Judecătorii Curții Europene pentru Drepturile omului au anunțat astăzi decizia, în total fiind vorba de 255 de mii de euro daune totale pe care CEDO le-a dispus în acest nou dosar. Dosarul a fost deschis de rude ale victimelor revoluției din decembrie 1989 împotriva statului român, anunță Digi 24.

Principala chestiune reclamată în 2014, atunci când au fost deschise toate aceste procese care au fost reunite în cadrul acestui dosar soluționat astăzi de CEDO, se referă la tergiversarea anchetei desfășurate de procurorii militari în cazul evenimentelor din decembrie 1989.

În decizia publicată integral de CEDO se vorbește despre suspiciunea lipsei de imparțialității procurorilor militari, care au fost investiți prin procedurile penale din România să soluționeze acest caz, având în vedere că procurorii militari au dublă subordonare, atât către organele de justiție, CSM, cât si către organele armatei.

Cei care făceau parte din armată in 1989 ar trebui investigați cât și liderii Ministerului Apărării de atunci. Curtea dă o temă de gândire României cu verificare de facto a independenței și impartialității magistraților, care ar trebui să analizeze dosarul revoluției, dosar care a fost închis printr-o soluție luată la finalul anului 2015 de Parchetul General prin secția militară.

O soluție contestată de peste 300 de ori de mai mulți revoluționari sau rude ale celor decedați în evenimentele de la finalul anului 1989.