ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declinul demografic al României a accelerat în luna iunie, când s-au pierdut 5.365 de locuitori, față de 2.636 în aceeași lună a anului 2018, în principal din cauza scăderii natalității, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS) și citate de Basilica.ro. În luna iunie s-au născut 14.506 copii, cu 1.486 mai puțini decât în luna mai și cu 2.154 mai puțini față de aceeași lună din 2018.

Biserica Ortodoxă Română susține și încurajează în mod firesc nașterea și creșterea de prunci, conform poruncii divine de la crearea lumii (Facere 1:28). În același timp, semnalează și condamnă amploarea avortului în societatea actuală, păcatul care a reprezentat principala cauză a morții în 2018, arată Agenția de știri a Patriarhiei Române.

„Dacă noi, poporul român, continuăm cu avorturile, vom pieri ca popor. Ne aflăm în declin demografic”, atrăgea atenția Patriarhul Daniel cu ocazia sărbătorii Bunei Vestiri, care celebrează momentul când Sfânta Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că va naște pruncul dumnezeiesc, pe Iisus Hristos. 

Dând ca exemplu ediția din 2019 a Marșului pentru Viață și mișcarea Pro-Viață din România, Patriarhul Daniel a vorbit de Buna Vestire împotriva avortului, care „în limbajul bisericesc canonic se numește pruncucidere”, subliniind atât consecințele morale și spirituale ale acestei practici, cât și pe cele sociale: „faptul că se nasc din ce în ce mai puțini copii”.

Biserica se îngrijește de creșterea și ocrotirea copiilor atât în plan spiritual, cât și material, prin activitatea unei părți consistente din cele 815 instituții și servicii sociale înființate de Biserică și menționate în raportul-sinteză privind activitățile din Patriarhia Română în 2018. 

Pe femeile aflate în criză de sarcină și pe toți părinții și copiii, Patriarhul Daniel îi poartă în rugăciune către Maica Domnului, pe care o numește „ocrotitoare a femeilor care nasc, care devin mame, ocrotitoare a părinților copiilor, și ocrotitoarea familiilor care deși nu au copii adoptă și cresc copii”.
 
Întâistătătorul Bisericii îndeamnă mamele și pe viitorii părinți să se gândească la sarcină nu doar în termeni de „criză”, ci și de binecuvântare, având în vedere că fiecare copil adus pe lume are potențialul de a deveni sfânt și de a se bucura nu doar de viață, ci și de Mântuire în Veșnicie.