ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În această noapte, România revine la ora Europei Orientale, iar ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 4:00 urmând să devină ora 3:00. Astfel, se încheie orarul de vară, care debutează în ultima duminică a lunii martie, iar diferența față de timpul universal (GMT) este din nou de 2 ore.

Începând cu anul anul 1998, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie. Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) și reducerea folosirii luminii artificiale.

Aceată trecere la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Potrivit CFR Călători, trenurile de călători pleacă din stațiile de formare după ora oficială de vară până la ora 4,00, iar cele care au oră de plecare după 4,00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulație după ora 4:00, ora oficială de vară, opresc în stațiile din parcurs stabilite, unde staționează până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale. De asemenea, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile circula dupa orarul in vigoare.