ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România este interesată să achiziționeze un elicopter destinat în principal misiunilor CAS și care să poată fi utilizat și pentru transport de trupe, transport cargo, misiuni MEDEVAC.

Un RFI a fost emis de către US Army în numele Forțelor Terestre Române, pe 7 septembrie 2016.

Conform cerințelor, elicopterul trebuia să poată oferi trupelor de la sol sprijin aerian apropiat de la o altitudine de 300 picioare (aproximativ 90 de metri), să poată lupta împotriva blindatelor, să utilizeze sisteme de achiziție a tintelor în infraroșu, să poată desfășura operațiuni în orice condiții meteo, să transporte trupe și cargo, să fie pretabil pentru misiuni MEDEVAC, să poată fi utlizat ca punct de comandă-control și să aibă certificări conforme cu standardele US Army și US Federal Aviation Administration, potrivit resboiu.ro, care citează 
.janes.com.

Companiile interesate trebuie să comunice US Army tipul elicopterului propus, performanțele și costurile acestuia, costurile de operare, durata de producție și pachetele disponibile pentru pregătirea echipajelor. Un răspuns din partea posibililor candidați este așteptat până pe 14 septembrie 2016.

În aceste cerințe s-ar putea încadra elicopterele: Airbus H145M, Airbus H215M, Airbus H225M, Bell OH-58D Kiowa Warrior, Bell 407 GT, Bell UH-1Y Venom, Boeing AH-6i sau MD 530F.

Conform celor de la Jane’s Defence, având în vedere posibilitățile financiale limitate ale României, cel mai probabil câștigător ar fi OH-58D Kiowa Warrior, US Army dispunând de un surplus de astfel de elicoptere pe care le vinde celor interesați.