ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Standul SRI e pe colț, lângă cel al unei companii de telefonie mobilă („doi-zece, doi- zece”) și standul unui spital privat. Ȋntre bal și spital, românii aleg să se angajeze în  serviciile secrete. E coadă, pe mai multe rânduri. Oamenii stau la rând, cu CV-urile în mâini și cu speranța ghemuită în suflet că vor fi selectați pentru a deveni spioni. 

Ȋn doar câteva ore, Serviciul Român de Informații a primit un teanc de juma de metru cu autobiografii. Fără să depună vreun efort. Iar angajații SRI se declară... copleșiți. „Sunt foarte mulți oameni interesați, suntem foarte bucuroși. Aproape că nu facem față la solicitările pe care le avem...”, mărturisește Suzana Neacșa, specialist în resurse umane din cadrul SRI.

Chiar toată lumea vrea să lucreze în SRI?! „Așa se spune, așa vor ei, dar să vedem... Dacă depui un CV, nu înseamnă neapărat că vei ajunge și ofițer de informații. Vom analiza toate cererile depuse și, dacă acești candidați care și-au exprimat intenția de a veni în Serviciul Român de informații vor îndeplini condițiile noastre, atunci probabil că vor fi colegii noștri”, spune Suzana Neacșa.
 
Candidații la un post în Serviciul Român de Informații provin din categorii de vârstă diferite și din diverse domenii de activitate: de la încă studenți, la psihologi sau jurnaliști reprofilați. Și toți au un singur lucru în comun: fascinația față de activitatea potențialului angajator. Nimeni nu cunoaște salariul cu care va fi remunerat viitorul job și prea puțini știu exact ce domeniu de activitate de aici li s-ar potrivi. Angajatul SRI pare, în ochii multora, doar un James Bond căruia, cu puțin talent, oricine poate să-i joace rolul. Ȋn realitate, însă, (cred că) lucrurile sunt puțin mai complicate. 

 
Unora dintre cei care și-au depus CV-urile li s-a spus că SRI le va da un răspuns în două săptămâni. Alții au fost anunțați că vor fi nevoiți să aștepte o veste și juma de an. Dar toate CV-urile, ne asigură rerprezentanții SRI, vor introduse în baza de date și verificate. „Ȋn general și în mod continuu, SRI caută colegi pe partea de culegere de informații și pe partea de analiză de informații. Ei trec prin toate filtrele profesionale și încercăm să identificăm acele abilități care îi îndreptățesc să ocupe o poziție.”

Adevărul e că acest târg de joburi reprezintă, pentru Serviciul Român de Informații, o mișcare inteligentă de marketing. Una ce demonstrează deschiderea instituției față de oameni, verificând, în paralel, dacă și viceversa e valabilă. Pentru că, în acest moment, oficial, SRI caută personal doar pentru posturile de specialist IT&C, psiholog, traducător, medic, infirmieră, îngrijitoare în unități sanitare, soldat/gradat profesionist și subofițer operativ Brigada Antiteroristă. 

Conform datelor de pe site-ul oficial al SRI, pentru toate aceste posturi una dintre condițiile generale ce trebuie îndeplinite este „loialitatea față de țară”.
 
 
 
Ce înseamnă „loialitatea față de țară” și cum poate fi ea măsurată? „Ȋnseamnă să-și iubești țara ca pe mama și ca pe tatăl tău”, spune unul dintre candidați.  

„Loialitatea față de țară e chiar importantă pentru noi”, declară Suzana Neacșa, specialist în resurse umane din cadrul SRI. „Noi chiar ne iubim țara și dorim ca cei care vin în SRI chiar să dorească să-și servească patria.” Patria a priori.   

SRI participă, în premieră, la „Angajatori de Top”, un târg de joburi ce oferă peste 5.000 de locuri de muncă și reunește companii importante. Târgul este organizat la Sala Palatului din București și poate fi vizitat și mâine, între orele 10:00 și 17:00. Participarea la eveniment este gratuită, în baza CV-ului tip Barcode.