ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Animalul de serviciu – „Cățel pentru intervenție TEY”
Numărul matricol – 941000015817263
Rasa - Malinois belgian
Data nașterii - 22.06.2015
Sex - mascul

El este împricinatul de care poliția din Neamț se chinuie să scape, de câteva luni. „Cu ocazia evaluării aptitudinilor pentru dresaj, Comisia de specialitate a Centrului Chinologic Sibiu a constatat la acest exemplar manifestari de frică accentuată a câinelui față de stimuli externi. În ceea ce privește reacția față de persoane ce se manifestă agresiv, câinele prezintă reacții evidente de retragere”. Pentru că, în ciuda dresajului la care a fost spus, „nu îndeplinește toate standardele unui câine polițist”, Tey a fost declarat „incompetent” și scos la licitație cu strigare deschisă.

Precum un dulap devenit nefolositor sau un birou prea scorojit. Cine a decis că are calitățile necesare pentru a fi încadrat în poliție nu mai contează. Omul poate greși, lui i se iartă. Animalul ce nu se spune regulilor, deși e lipsit de raționament, plătește această greșeală. Deși are doar un an, Tey a fost „scos din funcțiune, în vederea valorificării”, așa cum prevăd normele în vigoare.

Prima licitație a fost organizată în ziua de 15 iulie, iar prețul de pornire al câinelui era de  618,24 lei. Cum nimeni nu a venit să-l adjudece, IPJ Neamț a scăzut din prețul câinelui până la 494,59 lei, iar licitația a fost reluată în ziua de 2 august. Din nou, fără succes. La 12 august, Tey a fost scos „pe tarabă” pentru ultima oară, la prețul de 370,94 lei.

De acum, viața lui Tey, care n-a putut fi valorificată de Ministerul Administrației și Internelor, e doar la mila oamenilor. Deși e un câine tânăr, sănătos și cu pedigree, deși  face parte dintr-o rasă renumită pentru inteligență și devotament, Tey ar putea ajunge într-un adăpost unde, după expirarea celor 15 zile în care ar putea fi adoptat, va fi eutanasiat. Adică, ucis.

Acesta este destinul tuturor câinilor polițiști care, din motive neimputabile lor, „nu au sau și-au pierdut aptitudinile de serviciu”, așa precum e prevăzut în normele MAI.

O singură șansă are Tey. El nu mai valorează acum nimic pentru Ministerul de Interne și poate deveni, GRATUIT, câinele oricui și-l dorește și poate să-l crească.

Conform pct.4.1 din Instructiunile nr. 10/2015 pentru modificarea si completarea Instrucțiunilor nr. 167/2009 privind scoaterea din funcțiune, valorificarea și casarea bunurilor în unitățile MAI, „animalele de serviciu și de reproducție care (...) nu au fost valorificate conform prevederilor prezentelor instrucțiuni (n.r. – prin licitație) se pot ceda cu titlu gratuit către persoane fizice sau juridice, în termen de 15 zile de la data parcurgerii procedurilor de valorificare, la solicitarea acestora, pe baza aprobării ordonatorului de credite. Conductorii câinilor de serviciu și îngrijitorii cailor de serviciu scoși din funcțiune și nevalorificați au prioritate la preluarea acestora cu titlu gratuit”.

Ȋn cazul lui Tey, conductorul a anunțat deja că nu dorește să ia câinele. Iar „procedurile de valorificare” au fost deja parcurse la 12 august, prin organizarea ultimei licitații. Asta înseamnă că Tey mai are doar câteva zile până când se va trece la „casarea propriu-zisă” a lui.

Cei care cred că Tey merită să trăiască, pot obține informații suplimentare de la IPJ Neamț - Inspector Principal de poliție Crețu Emil - tel. 0233/207.200 int. 20244.  

„Eventualele solicitări se vor adresa Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, până în data de 26.08.2016, ora 13:00, după vizionarea prealabilă a  cățelului la sediul Poliției Municipiului Roman din str. Bogdan Dragoș nr.16”, anunță IPJ Neamț.