ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cea mai importantă pentru cetățenii Capitalei este demnitatea națională, arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul de cercetări sociale ISOGEP. La întrebarea „cât de importante sunt următoarele lucruri pentru dumneavoastră”, pe primul loc s-a situat răspunsul „să fiu respectat ca român”, 96,3% dintre bucureșteni considerând că acest aspect este important, iar 88,4% dintre ei acordându-i o importanță esențială. 

De asemenea, 74,4% dintre bucureșteni consideră foarte important să le fie respectată credința religioasă. Doar 67,7% cred că este esențial să trăiască în democrație și doar 65,4% afirmă că este foarte important să trăiască în România și nu altundeva.
Varianta de răspuns „să câștig bani” este foarte importantă doar pentru 51,5% dintre bucureșteni.

Ȋmbucurător este faptul că 93,4% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani spun că este important să fie respectați ca români (pentru 79,4% acest lucru este esențial), iar 82,5% dintre tineri consideră că este important să le fie respectată credința (religia). 

95,7% dintre bucureșteni declară că au religie creștină

Conform sondajului realizat de ISOGEP, cea mai numeroasă comunitatea religioasă din București este Biserica Ortodoxă Română, 89,5% dintre bucureșteni declarând că se consideră parte din aceasta. 2% spun că fac parte din Biserica Romano-Catolică, iar  5,9% dintre bucureșteni declară că nu aparțin niciunei biserici. Acest ultim segment e compus din persoane cu vârste între 18-49 de ani (6,6% din cei cu vârsta între 18-29 ani; 9% pentru 30-39 ani și 6,5% pentru 40-49 ani).  

În ceea ce privește identitatea religioasă autodeclarată, 95,7% dintre bucureșteni au declarat că au religie creștină și 0,6% religii necreștine. 2,4% dintre bucureșteni se declară agnostici (nu au nici o religie, dar cred în Dumnezeu) și 1,3% atei (nu au nici o religie și nu cred în Dumnezeu).

Pentru rămânerea în UE, unde „nu suntem respectați”

73% dintre bucureșteni consideră că România ar trebui să rămână țară membră a Uniunii Europene. Diferențele sunt nesemnificative pe grupe de vârstă, pe gen sau pe nivel de școlarizare. 

Uniunea Europeană rămâne opțiunea , asta deși cea mai mare parte dintre ei consideră că românii sunt respectați puțin sau deloc în Uniunea Europeană (84,8%) și că statul român a făcut mult prea puțin pentru a apăra interesele României și ale românilor în raport cu UE (81,7%).

Sondajul a fost realizat de Institutul de cercetări sociale ISOGEP, în perioada 4-14 septembrie 2016, pe un eșantion de 1051 de respondenți din București, cu marja maximă de eroare a eșantionului +/-3%.