ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conform unui sondaj realizat în Piaţa Universităţii de Şcoala Naţională de Studii Politice și Administrative(SNSPA), 19% dintre cei prezenţi în Piaţa Universităţii cred că principala problemă a României este corupţia, iar 10% - clasa politică, în general. 4% dintre manifestanţi vor schimbarea sistemului și doar 3% protestează pentru respectarea rezultatelor referendumului prin care s-a decis reducerea numărului de parlamentari la 300. 2% dintre protestatari doresc dizolvarea Parlamentului. Procentele, însumate, nu fac 100%.
 
Pentru că, așa cum se precizează și în sondaj, „la această întrebare au fost numeroase variante de răspuns. Doar cele prezentate mai sus pot fi cuantificate, restul răspunsurilor nefiind exprimate de mai mult de 2 repondenți.” 

Profilul protestatarului: tânăr, facebook-ist și suspicios
Cei prezenţi în Piaţa Universităţii au aflat despre mișcările de protest de pe reţele socializare (63%), de la TV (14%) sau din presa online (12%). Cei mobilizaţi pe reţele de socializare folosesc, în marea lor majoritate, Facebook (64%). Interesant este că 33% dintre internauţii nu au dorit să menţioneze reţeaua de socializare la care sunt conectaţi. 

39% dintre protestatari s-au declarat apolitici (în chestionar, varianta de răspuns este „nici de stânga, nici de dreapta”) 30% - de dreapta, 14% - de centru, 8% - de stânga, iar 9% - „nu știu, nu răspund”.
61% din cei prezenţi în Piaţa Universităţii în aceste zile au mai participat și înainte, la alte proteste/mișcări de stradă. Dintre cei chestionaţi, 52% sunt bărbaţi, 43% au vârsta cuprinsă între 21-30 ani, iar 4% - sub 20 de ani. Conform răspunsurilor furnizate de ei, 54% au studii universitare și 75% sunt angajaţi.
74% au declarat că sunt ortodocși, 14 – atei, 2% - catolici, 1% - protestanţi, 3% - altă religie, iar 6% - „nu știu, nu răspund”. 

 Demisia lui Victor Ponta, fără efect asupra protestelor 

Ȋntrebaţi fiind dacă, în cazul în care „prim-ministrul Victor Ponta și-ar fi dat demisia (împreună cu Guvernul) imediat după incendiul de la clubul Colectiv”, ar mai fi ieșit în stradă, 93% au răspuns pozitiv. 
Ȋn cazul primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, 97% ar fi prostestat în continuare, chiar dacă acesta ar fi părăsit funcţia imediat după producerea tragediei.

Deși, măcar la nivel teoretic, protestele sunt îndreptate împotriva întregii clase politice, premierul interimar Sorin Cîmpeanu beneficiază de o imagine neutră-pozitivă în rândul manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Ȋntrebaţi fiind ce părere au despre numirea lui în funcţia de prim-ministru interimar, 41% dintre cei chestionaţi au răspuns „nici bună, nici proastă”, 9% - bună și 2% - foarte bună, în vreme ce 10% - „nu știu/nu răspund”.

Moise Guran – premier, Andi Moisescu - specialist 

68% nu pot numi pe cineva care ar putea ocupa funcţia de premier, iar dintre cei care au o părere în acest sens, 14% l-au nominalizat pe Moise Guran, 11% pe Mugur Isărescu și 10% pe Monica Macovei. 42% au numit o altă persoană (Andrei Pleșu, Daniel Dăianu, Dan Puric, Codruţa Kovesi, George Becali, Nicușor Dan, etc), însă părerile lor, fiind multe și divergente, nu au putut fi cuantificate în procente raportate la nume.

83% dintre cei chestionaţi nu cred ca actualii politicieni, sub presiunea populaţiei, ar mai putea rezolva problemele cu care se confruntă astăzi România. 50% au încredere totuși în „alţi politicieni decât cei ai actualelor partide”. Dintre aceștia, 5% considerâ că ţara ar putea fi salvată de Monica Macovei, 5% pariază pe Nicușor Dan, iar 4% merg pe mâna unor politicieni noi. 65% dintre repondenţi au nominalizat alte persoane (Ilie Şerbănescu, Dacian Coloș, Alexandru Bejan, etc), însă numele fiind multe, nu s-au putut cuantifica procentele.

82% dintre protestatari cred că „specialiștii competenţi care să-i înlocuiască pe politicieni ar putea rezolva problemele cu care se confruntă România”. Puși să nominalizeze „specialiștii competenţi”, 4% l-au indicat pe Moise Guran, 5% au indicat doar „mediul privat” și 3% - tehnocraţii. 63% dintre cei care merg pe varianta specialiștilor au nominalizat mai multe persoane (Andi Moisescu, Daniel Dìanu, Gabriel Liiceanu, Mihai Ioniţă, etc.), însă procentele cumulate pentru fiecare nu depășesc 2%.

Negocierile au fost bune, dar nu știm cu cine s-au purtat

Despre negocierile pe care Klaus Iohannis le-a avut la Cotroceni cu „societatea civilă”, 34% au considerat că e un lucru foarte bun, 20% - bun, iar 21% - nici bun, nici prost.  
Cu toate acestea, cei din Piaţă recunosc că nu s-au simţit reprezentaţi la această întâlnire (17%). 41% nu au știut sau nu au dorit să răspundă la întrebare, 10% nu știu cine a participat la întâlnirea cu președintele Iohannis, 11% s-au simţit reprezentaţi de Adrian Despot, 4% de Nicușor Dan și 2% de Tudor Chirilă (deși acesta a refuzat să participe la acea întâlnire).

La întrebarea „cât credeți că veți sta în stradă împreună cu ceilalți protestatari?”, 71% au răspuns „oricât este necesar pentru schimbarea clasei politice”, 10% - „până la dizolvarea Parlamentului” iar 8% - „pâna la numirea unui nou Guvern”. Aseară, în Piaţa Universităţii din București mai erau doar câteva sute de persoane...
Ȋntrebaţi fiind pe cine ar alege primar general al Capitalei, 47% au precizat că vor vota pentru un candidat independent, 35% pentru „un reprezentant al unui partid nou”, iar 4% - „un politician de la PNL”.

Cercetarea a fost realizată în data de 06.11.2015, între orele 18:00 și 23:00, prin chestionarea a 300 de manifestanți (aproximativ 10% dintre persoanele care au fost prezente in Piața Universității în acea seară). Eșantionul a fost realizat pe cote de gen și vârstă, prin eșantionare pe hartă (harta Pieții Universității), fiind definite 14 zone de eșantionare, iar echipa de operatori a fost formată din 16 persoane.