ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După declanșarea incidentelor violente de la mitingul de aseară din Piața Victoriei, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat la România TV că nu a primit informări prealabile de la servicii că la miting ar fi urmat să aibă loc provocări. 

„Ȋn urmă unor provocări s-a ajuns la această situație. Jandarmii sunt provocați în acest moment”, a afirmat Carmen Dan într-o intervenție telefonică la România TV, adăugând că nu deține informații cu privire la identitatea persoanelor care au provocat incidentele. „Noi vom izola acest grup de huligani, îi vom reține și vor răspunde penal”, a precizat ea.
 
Întrebată dacă a fost informată de către serviciile de informații de eventuale provocări ce ar uma să aibă loc la protestul din această seară, Dan a răspuns: „Nu am primit informări că la mitingul din această seară urmau să fie provocări. Eu nu am primit o asemenea informație, dar am luat toate măsurile necesare”.

Ȋn replică, Serviciul Român de Informații a emis următorul comunicat de presă

„Ȋn legatură cu afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la informările SRI cu privire la protestele din data de 1 februarie 2017, facem următoarele precizări:

Serviciul Roman de Informații a acționat potrivit competențelor legale, datele și informațiile obținute exclusiv cu privire la prezența unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la acțiunile publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituțiilor legal abilitate (Inspectoratul General al Poliției Române, Jandarmeria Română, Serviciul de Pază și Protecție).  

Conform Legii 51/1991 privind securitatea națională a României, republicată în 2014, și Legii nr. 14/1992 SRI are competențe pentru obținerea de date necesare prevenirii și contracarării activităților extremiste. Pe aceasta zonă, SRI nu a avut surprize operaționale. SRI nu are competențe în ceea ce privește manifestările grupărilor ultras, însă, dacă se obțin date de interes pentru instituțiile cu atribuții pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate.”

Ȋn această dimineață, Jandarmeria Română a informat că „până în acest moment, în urma acțiunilor și intervenției jandarmilor din cursul nopții trecute, 79 de persoane au fost reținute și conduse către secțiile de poliție în vederea stabilirii identității precum și a gradului de implicare sau vinovăție în ceea ce privește incidentele petrecute la nivelul Capitalei.

Începând de noaptea trecută, cât și în continuare, personalul specializat al Jandarmeriei Române analizează imaginile operative, cât și materialele foto-video primite din partea cetățenilor care s-au aflat în Piața Victoriei, pentru identificarea și sancționarea, conform legii, a persoanelor care au comis fapte antisociale ce au dus la tulburarea ordinii publice.”