ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După atentatele de la Bruxelles, soldate cu 32 de morți și peste 200 de răniți, printre care și 4 români, a pus în stare de alertă Serviciul Român de Informații.

Pe site-ul SRI au fost postate mai multe sfaturi adresate românilor. Astfel, cetățenii sunt sfătuiți de autorități să sune imediat la o linie telefonică gratuită dacă observă persoane care studiază insistent locuri aglomerate (gări feroviare sau stații de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale) sau un autoturism care staționează mult timp și nejustificat în zone cu mulți oameni. 

Concret, românilor li se cere să sune la numărul de telefon gratuit 0800.800.100, atunci când observă următoarele situații sau persoane care pot genera riscuri teroriste:

- cineva este interesat de procurarea unor substanțe ce ar putea fi folosite în scopuri teroriste (substanțe explozive sau precursori, otrăvuri etc.)

- acțiuni prin care se încearcă perturbarea funcționării unor instituții/locații importante (obiective strategice de importanță deosebită)

 - anumite persoane confecționează, dețin, transportă sau manipulează ilegal armament, muniții, substanțe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste

 - prezența repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor locații precum misiuni diplomatice străine, sedii ale unor instituții internaționale etc.

 - interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obținerea de date referitoare la astfel de locuri

 - persoane care fotografiază sau filmează obiective unde asemenea activități sunt interzise

 - un autoturism care staționează mult timp și în mod nejustificat în apropierea unor zone de importanță deosebită, misiuni diplomatice și/sau alte locuri în care prezența populației este numeroasă

 - persoane care studiază insistent locuri aglomerate (gări feroviare sau stații de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale)
persoane care studiază insistent căi de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sens

 - dacă le sunt puse întrebări nejustificate cu privire la programul de funcționare al unor instituții, momente ale zilei de maximă aglomerație, momentul schimbării personalului care asigură paza la ambasade etc.

În același timp, românii care urmează în aceste zile să zboare cu avionul sunt sfătuiți:

* Să anunțe deîndată orice amănunt suspect personalului de securitate din aeroport;

* Să nu accepte să transporte sau să supravegheze bagaje care nu le aparțin;

* Să nu își lase bagajele nesupravegheate;

* Să fie calmi și să urmeze instrucțiunile personalului de securitate, în cazul unor incidente.