ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


APADOR-CH împreună cu mai multe ONG-uri au transmis o scrisoare autorităților naționale și europene prin care reclamă tentativa SRI de construire a unui mecnism de supraveghere generalizată a populației deghizat în eGuvernare.

Mai exact, ONG-urile semnatare (APADOR-CH, Asociația pentru Tehnologie și Internet-ApTI, Centrul de Resurse Juridice, ActiveWatch) consideră că SRI vrea să folosească fonduri europene pentru un proiect de supraveghere în masă.

Proiectul, numit „SII Analytics”, are un potențial de supraveghere generalizată a întregii populații a României, un adevărat sistem informatic Big Brother, fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetățenești sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituții publice la datele personale colectate și integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale, consideră semnatarii.

SRI își propune să aducă împreună bazele de date de la majoritatea instituțiilor publice românești și să permită căutarea avansată în acestea a oricăror informații despre toți cetățenii. De exemplu prin capitolul de „analiză comportamentală”, orice cetățean ar putea avea o fișă „de bună purtare” (constituită din informații adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fișe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informații publice (de exemplu informațiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale. 

Care ar fi problema? "Conform legii, SRI nu are nicio competență pe domeniul eGuvernării sau pe „dezvoltarea funcției de prevenție, detectare și luare de măsuri pentru reducerea redundanței plăților în zona publică”, așa cum sunt scopurile declarate ale proiectului. Mai mult, anumite părți din proiect (vezi capitolele de „Recunoaștere facială” sau „Interceptarea comunicațiilor” din documentul explicativ) ne indică faptul că proiectul are de fapt și un scop nedeclarat-acela de supraveghere generalizată a întregii populații. De exemplu, baza de date de recunoaștere facială cu aproximativ 50-60 de milioane de imagini frontale (gen carte de identitate sau pașapoarte), la care SRI are acces nelimitat și nesupravegheat, nu are nici o utilitate/justificare în „prevenirea fraudei”, așa cum pretinde SRI în descrierea proiectului, fiind de fapt o formă de spionare a vieții private a tuturor cetățenilor” se arată în scrisoarea trimisă Comisiei Europeane, Ministerului Fondurilor Europene, Primului Ministru, MCSI, Comisiei de control a SRI, CSAT