SRI organizează un exercițiu de securitate cibernetică. Peste 60 de instituții își vor testa rezistența la hackeri. Avertisment Europol: Urmează al doilea val, hackerii vor lovi și mai puternic

Potrivit SRI, prima ediție CyDEx17, exercițiu național live de securitate cibernetică, se va desfășura în poligonul cibernetic al Centrului Național Cyberint, creat și personalizat special pentru acest exercițiu, și vizează evaluarea modului în care peste 60 de instituții publice și private participante gestionează incidentele cibernetice și răspund la un eventual atac cibernetic.
Instituții din sectoare publice și private își vor testa și antrena competențele și modalitățile de răspuns în cazul unor incidente cibernetice, vor partaja informații cu privire la acestea, într-o manieră rapidă și eficientă, coordonându-și capacitățile de apărare.
SRI a precizat că exercițiul va permite dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă și reacție la incidente/atacuri cibernetice.
Exercițiul de securitate cibernetică este organizat de SRI în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Informații Externe, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat și Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).
Peste 200.000 de victime, mai ales instituții, din cel puțin 150 de țări au fost afectate de un atac cibernetic masiv la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit Europol, atacul s-a propagat foarte rapid, iar numărul victimelor ar putea să crească luni, după ce oamenii se vor întoarce la muncă și își vor poni computerele.
Acest atac, care a început vineri, a afectat, între alții, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, inclusiv uzinele Dacia de la Mioveni, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universități din Grecia și Italia. Una dintre ținte a fost și Ministerul român al Afacerilor Externe.
Rob Wainwright, directorul Europol, a declarat duminică într-un interviu la ITV că cel mai probabil numărul victimelor va crește, luni, când „oamenii se vor întoarce la muncă și își vor deschide calculatorul”.
„Desfășurăm operațiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac", a subliniat șeful Europol.
Anchetatori și experți informatici internaționali încercau duminică să îi identifice pe hackerii care s-au aflat la originea atacului informatic și care ar putea lovi din nou în zilele următoare,
Atacul, declanșat vineri a afectat, printre altele, spitalele britanice, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universități din Grecia și Italia.
Atacul este „de un nivel fără precedent” și „va necesita o anchetă internațională complexă pentru a-i identifica pe vinovați”, a transmis Europol, precizând că a fost creată o echipă specială în cadrul Centrului European împotriva Criminalității Cibernetice pentru a ajuta la anchetă.
Și companiile de securitate cibernetică atrag atenția că deja un nou malware a fost depistat în unele țări din Europa. Iar consecințele, spun specialiștii, depind doar de cât de actualizate sunt sistemele de operare. Pentru a gestiona această criză, poliția daneză a format o coaliție globală din care fac parte companii de securitate, din mediul privat și public, inclusiv din România.
„Urmează un al doilea val de atacuri cu un alt tip de randsomeware Uiwex, care folosește aceeași tactică de a se răspândi pe glob și atunci, atât timp cât vulnerabilitatea va fi deschisă pe anumite sisteme de operare, această infecție va continua să se propage. Nu știm încă dacă în acest tip de randsome există un killswitch așa cum a exista în wannacry care să poată bloca infecția odată ce acesta a fost neutralizat”, a declarat Andra Zaharia, reprezentant al unei companii de securitate cibernetică.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Psiholog militar Laurențiu Niculescu: Asistăm la destrămarea psihică a unei întregi națiuni. Acest lucru trebuie oprit!

Tragedie șocantă: Un fost consilier USR s-a sinucis după ce a lansat pe Facebook acuzații explozive la adresa serviciilor secrete din România, aruncându-se apoi de la etajul unui bloc - VIDEO

De la ”Vaccinare în viteza a șasea”, la Terapie Intensivă. Mihai Leu, în stare critică la Spitalul Fundeni din București. Fostul campion la box și raliuri a fost transportat de urgență cu elicopterul

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

CNA susține că Hitler nu a fost homosexual. CIA contrazice CNA, care devine suspect de filo-nazism în favoarea LGBT într-un nou act de cenzură: Podcastul viral al lui Damian Drăghici cu Lidia Fecioru, scos de pe Facebook și YouTube
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Social
Locații: România
Organizații: Serviciul Român de Informații (SRI)
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)