SRI a atribuit contractul SII Analitycs, în valoare de 31,5 milioane euro, firmelor Siveco România și Nova Tech Integrated Solutions SRL, conform Mediafax.

 Precizările SRI vin după ce România Liberă a dezvăluit informația. Potrivit SRI, proiectul SII Analitycs, care include platforma electronică Big Data, „este destinat asigurării unei capacități superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituții din România” și că obiectivul său este „de a spori considerabil viteza de căutare a informației relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic și procedural, instituțiile statului vor putea accesa informațiile integrat, rapid și eficient”. SRI arată că acest sistem nu va colecta date noi, ci le va analiza pe cele existente, pe baza unor algoritmi.

Cu toate acestea, la lansarea licitației, patru organizații neguvernamentale au trimis o scrisoare deschisă mai multor instituții naționale și europene, prin care cer anularea unui proiect al SRI, finanțat din fonduri UE, despre care susțin că ar fi unul „de supraveghere în masă", anunță APADOR-CH.

„Proiectul, numit "SII Analytics”, are un potențial de supraveghere generalizată a întregii populații a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetățenești sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituții publice la datele personale colectate și integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale", arată APADOR-CH și alte trei ong-uri, într-un comunicat de presă.

 Valoarea proiectului a fost estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanțare din fonduri externe nerambursabile, anunța SRI în august 2016.

Fosta șefă a AEP susține că exită o legătură între Siveco și SRI.

In ceea ce privește una dintre firmele câștigătoare, Siveco România, Ana Maria Pătru, fostul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), a acuzat că există o legătură între Irina Socol, fostul director al societății, și Serviciul Român de Informații.

”Ar fi util de lămurit dacă nu cumva, conform legii 14 din 1992, există sau exista până de curând un interes la nivelul anumitor instituții pentru ca această firmă să se ocupe de acest proces esențial în demorație (n.r: alegeri). Dacă acest lucru nu poate fi determinat de actuala Comisie, poate ar fi util un demers parlamentar separate în acest sens. Intuiția și relația de prietenie care m-a legat de Irina Socol începând cu 2009 îmi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul Comisie de Control parlamentar SRI, pentru că există suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropiată de fosta conducere a Serviciului Român de Informații”, a scris, luni, Ana Maria Pătru comisiei parlamentare care e ocupă de organizarea alegerilor din 2009.

Iar acuzațiile merg mai departe.

„În contextul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la inițiativa Irinel Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acțiuni operative”, a mai scris Pătru.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews