ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ioan Sărac are 58 de ani și este din Cluj Napoca. Ȋși face veacul pe holurile instanțelor, unde e cunoscut ca fiind „avocatul țiganilor”. Personaj pitoresc, el iese în evidență prin costumele sale stridente și prin pantofii săi, din imitație de piele de tigru sau de leopard. 

„Avocat al țiganilor” e doar cu numele, pentru că Sărac nu a terminat Dreptul și nu e înscris în niciun barou, scrie Evenimentul Zilei. Ȋn fața instanțelor, el nu poate apărea decât ca reprezentat legal al clienților săi: înaintează cereri, depune concluzii și solicitări probe în proces.

Acum, el este student în anul 3 la Istorie, dar și în anul 2 la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Dovada e carnetul de student. Primul an la Drept l-a făcut între 2003-2004, al doilea, între 2010-2011, așa că nu se știe când va absolvi facultatea.

Ȋn vara lui 2015, Sărac a fost condamnat de Judecătoria Cluj la un an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru avocatură clandestină și înșelăciune. Plângerea i-a fost făcută de o clientă de etnie romă, pe care o ajutase într-un proces de divorț. „După ce am câștigat cauza, când să plătească onorariul, m-am trezit cu o plângere penală pentru înșelăciune, cum că ea nu a știut că eu nu sunt avocat”, spune Sărac.

A fost achitat la instanța de apel, însă, după această experiență, „avocatul țiganilor” a depus o cerere la Ambasada Indiei, prin care solicită să primească cetățenia indiană. O altă cerere a trimis Sărac și la Ambasada României din India, unde vrea „să lucreze ca scrib sau consilier juridic”.

„Dacă îmi acceptă cererea de azil, o să învăț și limba lor în câteva luni. Să știți de la mine că nu este lucru ușor să iei viața de la capăt la 58 de ani. Dacă trebuie să învăț limba indiană, voi face și acest lucru. Știu că și acolo este greu, dar sunt dispus să încep totul de la zero”, mărturisește el.

În cererea sa către Ambasada Indiei, Ioan Sărac scrie că a auzit cu bucurie declarația făcută de ministrul de Externe al Indiei, Sushma Swaraj, la un congres internațional al țiganilor, prin care îi cheamă pe toți țiganii acasă, dar și că autoritățile române l-au tot șicanat din cauza apartanenței lui la etnia țigănească: „Vă aduc la cunoștință cu sinceritate că, într-o dimineață, văzând știrea transmisă de dvs. pe un post TV, știre constând în aceea că indienii ne vor în țara mumă pe țiganii de pe întregul mapamond, mi-au curs în mod involuntar lacrimile de bucurie”, scrie Evz.ro.

Sărac spune că a fost învățat de mic că țiganii din România provin din Nord-Vestul Indiei, din ținuturile Tarhii și Malabah. Apoi, la Facultatea de Istorie, Sărac s-a documentat mai mult și a ajuns la concluzia că are perfectă dreptate. „Voi lucra pentru țiganii din India și, implicit, pentru populația autohtonă a Indiei până la adânci senectuți și chiar până la moarte, dacă va fi cazul chiar fără remunerație. Doresc să lucrez scrib – să scriu acte în registrul de evidență, să fac consiliere juridică sau socială și să întocmesc acte de stare civilă pe teritoriul Indiei”, a precizat el în cererea sa.

În luna martie 2016, ministrul de Externe din India, Sushma Swaraj, a făcut o declarație explozivă la un congres internațional al țiganilor: „Voi sunteți fiii Indiei, care ați migrat și ați trăit în condiții grele de-a lungul veacurilor. Marea comunitate de 20 de milioane de țigani trăiește în mai mult de 30 de țări și toți sunt urmași ai străbunilor noștri”.

Acum, Ioan Sărac așteaptă cu emoție și cu speranță răspunsul de la Ambasada Indiei.